Inhoudsopgave
- 1. Begin de dag met een glas water
- 2. Neem een wandelpauze tijdens de lunch
- 3. Lees een boek om te ontspannen
- 4. Bel alleen nog maar als je staat of loopt
- 5. Zet het raam wat vaker open
- 6. Eet vaker vis (of visolie)
- 7. Houd een dagboek bij
- 8. Houd een vast eetpatroon aan
- 9. Gebruik kleinere borden
- 10. Wees dankbaar
1. Begin de dag met een glas water
Waarschijnlijk ben je ’s ochtends alleen maar bezig om zo snel mogelijk klaar te zijn voor de nieuwe dag. Als je toch ergens dertig seconden vrij voor kunt maken, laat het dan zijn voor een glas water. Het glas water helpt je om de stofwisseling op gang te brengen en om het vochtverlies tijdens de nacht aan te vullen.
2. Neem een wandelpauze tijdens de lunch
Tijdens de lunch is de zon op z’n felst. Afgezien van midden in de zomer is de lunchtijd de beste tijd om naar buiten te gaan en wat zonlicht te pakken. Het wandelingetje alleen is al heilzaam, maar je hebt het zonlicht echt nodig om wat vitamine D aan te maken.
3. Lees een boek om te ontspannen
Als we willen ontspannen, grijpen we vaak naar een scherm. We kijken een serie op Netflix of zappen wat rond op de televisie. Werkt prima, maar een boek lezen helpt je om nog beter te ontspannen (1). Lezen helpt je daarnaast om je goed te kunnen concentreren, iets dat handig is ook tijdens je werk.
4. Bel alleen nog maar als je staat of loopt
Je kunt prima rondlopen terwijl je iemand belt (tenzij je aangelijnd zit met een ouderwets toestel met draad). Doordat je lichtjes beweegt ontspan je niet alleen, er zijn ook grote gezondheidsvoordelen van langer staan (2). Als je het prettig vindt kun je zelfs vragen om een zit-/stabureau op kantoor.
5. Zet het raam wat vaker open
In de lucht in je huis zitten allerlei stoffen die je daar liever niet in wilt. Mensen en huisdieren laten bacteriën achter. Er komen chemische stoffen vrij, bijvoorbeeld als je kookt. Als het enigszins kan, zet dan het raam open zodat er veel frisse lucht binnen komt.
Wil je persoonlijke leefstijltips? Start dan vandaag nog met je eigen persoonlijke lifestyle coach en ontvang een opmaat gemaakt persoonlijk plan.
START VANDAAG
6. Eet vaker vis (of visolie)
Vis is de beste natuurlijke bron van omega 3 vetzuren. Toch eten maar weinig mensen genoeg vis. Met name makreel en zalm bevatten erg veel van deze stof. Omega 3 vetzuren en beschermen tegen hart- en vaatziekten. Alsof dat nog niet genoeg is, spelen ze ook een belangrijke rol bij het functioneren van de hersenen en het immuunsysteem (3).
En als je nu geen vis lust? Geen probleem! Er zijn tal van supplementen op de markt waarin visolie verwerkt. Op deze manier krijg je vis binnen zonder de vissmaak en –geur. Ideaal!
7. Houd een dagboek bij
Het bijhouden van een dagboek hoeft helemaal niet zo veel tijd te kosten. Het enige dat je hoeft te doen is op een papiertje (dat werkt nu eenmaal beter dan op de smartphone of tablet) een kort overzichtje te schrijven van wat er die dag gebeurd is en hoe jij je hierbij voelde. Het schrijven van een dagboek helpt zelfs bij het verwerken van zeer traumatische gebeurtenissen, dus het helpt ook zeker bij het verwerken van de vervelende opmerkingen van je baas (4).
Overigens hoef je het dagboek niet eens terug te lezen later om de effecten te merken. Het schrijven op zich werkt al om je gedachten te ordenen.
8. Houd een vast eetpatroon aan
Je lichaam wil graag weten waar het aan toe is. Dit is een van de redenen waarom een dagritme heel belangrijk is. Je lichaam reageert beter op een vast eetpatroon; je hebt minder last van schommelingen in de bloedsuiker. Als je lichaam eten krijgt op het moment dat het eten verwacht is ook de kans op stress kleiner.
9. Gebruik kleinere borden
Ook als je gezond eet, kun je teveel eten. Een handige truc om ervoor te zorgen dat je minder naar binnen stouwt is door gebruik te maken van kleinere borden of kommetjes. De reden hierachter is simpel. Als je honger hebt, schep je veel op. Als je al een bordje gegeten hebt is de verleiding al een stuk kleiner.
10. Wees dankbaar
Je kunt altijd alleen maar kijken naar de dingen in het leven die niet goed gaan. Er is wetenschappelijk bewijs dat je beter dankbaar kunt zijn voor de dingen die wel goed gaan (5). Een eenvoudige manier om dit te trainen is door dagelijks drie dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Dankbaar zijn helpt om stress te verminderen en verbetert daarmee de algehele gezondheid een stuk.
Met bovenstaande tien tips kun je vandaag nog beginnen om je gezondheid een stuk te verbeteren. De tips kosten geen geld, je hebt er geen ingewikkelde uitrusting voor nodig en je kunt ze helemaal zelfstandig uitvoeren. Lijkt je dat toch lastig en wil je hulp bij het implementeren van deze tips in je dagelijkse leven? Of wil je persoonlijke tips? Start dan vandaag nog met je eigen persoonlijke coach.
START VANDAAG
- Jin, 1992, Efficacy of Tai Chi, brisk walking, meditation, and reading in reducing mental and emotional stress, geraadpleegd op 16-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1593511
- Pronk et al., 2012, Reducing Occupational Sitting Time and Improving Worker Health: The Take-a-Stand Project, 2011, geraadpleegd op 16-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3477898/
- Swanson et al., 2012, Omega-3 fatty acids EPA and DHA: health benefits throughout life, geraadpleegd op 16-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22332096
- Jones et al., 2010, Intensive care diaries reduce new onset post traumatic stress disorder following critical illness: a randomised, controlled trial, geraadpleegd op 16-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20843344
- Sansone et al., 2010, Gratitude and well-being, geraadpleegd op 16-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3010965/