GezondheidLifestyle

22 gewoonten van gelukkige mensen

By 05-12-2013 Geen reacties

Wat is het geheim van gelukkig zijn? De meeste mensen zijn hun leven lang bezig met gelukkig worden. Als ik meer geld had dan… Als ik 20 kilo lichter was dan… Constant in ‘wat als’ denken is echter niet de manier om ook daadwerkelijk, op dit moment, gelukkig te zíjn!

Niet altijd makkelijk, maar je kan er voor kiezen om gelukkig te zijn. Meestal ben jij namelijk diegene die zichzelf ongelukkig maakt door onrealistische eisen te stellen en hier niet aan te kunnen voldoen. Als je tevreden bent met wat je op dit moment hebt, en niet denkt aan wat je nog meer zou kunnen of willen hebben staat geluk voor je klaar.

Geluk komt niet van geld, een perfect uiterlijk of een perfecte relatie. Geluk komt van binnenin. Leer jezelf om gelukkig te zijn, net zoals je elke andere vaardigheid kan leren. Mensen die gelukkig zijn hebben vaak bepaalde gewoonten welke rust in hun leven brengt. Leer deze gewoonten aan en je hebt een grote kans om ook gelukkig te zíjn!

1. Wees aardig

Wees aardig voor anderen. Behandel iedereen zoals je zelf behandeld wilt worden. Aardig zijn voor anderen werkt besmettelijk, ook naar jezelf toe! Je hersenen produceren feel good hormonen en neurotransmitters, zoals serotonine, die zorgen voor een gelukkig gevoel.

2. Vergeef en Vergeet

Wraak en haat zorgen niet voor geluk. Vergeven en vergeten zijn essentieel voor een gelukkig leven. Doe je dit niet? Dan draag je deze negatieve gevoelens, welke geluk tegengaan, bij je. Geen wrok en haat geven je meer ruimte voor positieve gevoelens!

3. Geen probleem maar een uitdaging!

Denk niet in problemen maar in uitdagingen. Een probleem staat geluk in de weg. Een uitdaging zorgt er juist voor dat je het leven positief te lijf gaat en oplossingen probeert te vinden!

4. Wees dankbaar

Mensen die dankbaar zijn voor wat ze hebben kunnen beter omgaan met stress, zijn positiever en behalen van hun doelen sneller. Houd een lijst of dagboek bij! Schrijf elke dag op waar je allemaal dankbaar voor bent. Dit kunnen grote, maar juist ook kleine dingen zijn. Een ‘dankbaarheidsdagboek’ heeft een bewezen positief effect op de psychische gezondheid.

5. Droom

Dromen zorgt voor het verruimen van je geest en dus is er meer ruimte voor geluk. Niet (durven te) dromen kan je beperken in je denken, doen en het bereiken van je doelen. Open your mind.

6. Maak je niet druk

Maak je niet druk om iets wat morgen, over een week of over een maand eigenlijk niet meer van belang is. Zonde van de tijd. Gelukkige mensen weten hoe je de dagelijkse beslommeringen niet te veel binnen laat.

7. Ga uit van het goede in de mens

Roddelen en mensen in een negatief daglicht zetten geven jou ook meer negatieve gedachten. Ga dus altijd uit van het goede in de mens! Positieve woorden over anderen worden positieve gedachten in jezelf!

8. Leef in het hier en nu

Geniet van de dingen die je nu meemaakt. Kijk niet altijd achter of vooruit. Ben je een wandeling aan het maken? Geniet! Sta vaker stil bij de dingen die je doet, doe ze niet zomaar altijd uit automatisme.

9. Sta altijd om dezelfde tijd op.

Dit klinkt simpel, maar het lukt niet altijd. Door elke dag op hetzelfde tijdstip wakker te worden, heeft je lichaam minder moeite met wakker worden en opstaan. Het is beter voor je ritme, concentratie / focus gedurende de dag en je voelt je energieker.

10. Neem verantwoordelijkheid

Bedenk niet voor alles een excuus, laat anderen niet opdraaien voor jou fouten. Neem de verantwoordelijkheid wanneer iets niet zo is gegaan als gehoopt of gewenst en leer hiervan. Zo maak je dezelfde fout niet zo snel nog een keer.

11. Vergelijk jezelf niet met anderen

Jij bent uniek, anderen zijn uniek. We zijn (gelukkig!) niet allemaal hetzelfde. Vergelijk jezelf daarom ook niet met anderen. Situaties zijn altijd verschillend en daarom moeilijk met elkaar te vergelijken. Beoordeel anderen niet en vergelijk jezelf alleen met jezelf. Heb jij vooruitgang geboekt? Ook al is het maar een klein beetje? Goed zo!

12. Je hebt geen bevestiging van anderen nodig om gelukkig te zijn.

Alleen jij kan jezelf gelukkig maken. Volg je eigen dromen, stel je eigen doelen en laat niemand je ervan weerhouden deze te behalen. Natuurlijk is het fijn als je van anderen te horen krijgt dat je iets goed hebt gedaan, maar probeer deze bevestiging niet als doel op zich te stellen.

13. Omring jezelf met positieve mensen

Positieve energie werkt aanstekelijk. Dus omring jij jezelf met positief denkende mensen? Dan steek je elkaar aan en trek je elkaar omhoog!

14. Luister

Neem de tijd om naar anderen te luisteren. Je weet hoe fijn het is als je ergens mee zit en je even je hart kan luchten bij iemand die luistert. Doe dit ook voor anderen! Luister actief. Misschien kom je zelf ook nog op andere inzichten?

14. Mediteer

Meditatie helpt je te focussen, ontspannen en zorgt voor innerlijke rust. Mensen die mediteren schijnen daadwerkelijk gelukkiger te zijn. Ben je niet zo’n meditatie type? Ga een stuk wandelen of rustig fietsen. Concentreer je op je ademhaling en laat je gedachten even helemaal de vrije loop.

15. Onderhoud sociale contacten

Zonder vrienden, familie of andere vormen van sociaal contact stomp je af. Mensen zijn sociale dieren en hebben fysiek en emotioneel contact met anderen nodig om gelukkig te kunnen zijn. Onderhoud je sociale contacten en blijf gelukkig.

16. Eet gezond

De basis van de Voeding en Lifestyle module: eet gezond! Ongezond eten zorgt voor een verminderde concentratie en het ontstaan van veel chronische ziekten. Wanneer je gezond eet krijgt je energieniveau op de korte en lange termijn een boost en zorg je voor een lichaam waarmee je kan doen wat je wil. Gezond van binnen is gezond van buiten. En beiden zorgen voor de ultieme vorm van geluk!

17. Beweeg

Beweging zorgt in de hersenen voor het aanmaken van gelukshormonen als serotonine en dopamine. Deze kunnen helpen tegen stress en depressie. Denk niet alleen aan het fit maken van je lichaam maar ook aan je hersenen (gelukkiger en minder stress!) als je aan het bewegen bent!

18. Creëer ruimte

Rommel en troep zorgen voor een rommelig gevoel van binnen. Chaos om je heen betekent chaos van binnen. Rommel komt vaak voort uit stress, angst, frustratie en een schuldgevoel. Dus creëer ruimte en rust om je heen en ruim op! Alles wat je niet echt nodig hebt mag weg. Een schonere, opgeruimde omgeving zal zorgen voor meer rust in je hoofd.

19. Wees eerlijk

Bij elke leugen die je vertelt, verhoogt het stressniveau in je lichaam en krijgt je zelfvertrouwen een knauw. Daarbij, als anderen erachter komen dat je liegt, zal dit je persoonlijke en professionele contacten geen goed doen. De waarheid vertellen, hoe moeilijk het soms ook is, zal daarentegen zorgen voor een mentale boost en wekt vertrouwen op.

20. Controle

Probeer je niet te veel te laten beïnvloeden door andere mensen. Zorg ervoor dat je controle hebt over je eigen leven, in hoeverre dat natuurlijk mogelijk is. Hierdoor zal je jouw dromen en doelen sneller behalen en krijgt je zelfvertrouwen een boost.

21. Accepteer wat je niet kan veranderen

Niet alles kan perfect zijn en lukt altijd, dat is het leven! Als er iets is waar je geen controle over kan houden: accepteer dit en ‘move on’. Gelukkige mensen weten of leren hoe je tegenslagen moet accepteren. Gelukkige mensen steken hun energie in dingen die wel veranderd kunnen worden in plaats van in de dingen die je niet kunt veranderen.

Veel Geluk!

Mirte

Auteur Mirte

Ik begeleid jou graag naar een gezond en fit lijf, met behulp van een goede voeding en voldoende beweging. Maar ook aspecten als stress en slaap komen voorbij: gezond zijn én blijven hangt van een heleboel factoren af. Niet iedereen is hetzelfde, en daarom betekent een gezonde leefstijl en voeding voor de één wellicht iets anders dan voor de ander. Daarom werk ik bij ProAcademie, want deze visie is voor het hele team van ProAcademie belangrijk!

Meer berichten van Mirte

Plaats een reactie