De EU heeft aspartaam afgelopen week officieel veilig verklaard. Aspartaam veilig. Is dit echt nieuws? Niet helemaal, want verschillende onderzoeken toonden dit in het verleden al aan… Maar is veilig ook gezond?
Aspartaam is dus officieel veilig verklaard door de Europese Unie. Het is niet direct ongezond en het zorgt ook niet direct voor kanker of andere nare ziektes bij normaal gebruik. Normaal gebruik betekent omgerekend niet meer dan bijvoorbeeld 20 glazen light frisdrank op één dag. Ik ken eigenlijk niemand die 20 glazen frisdrank op één dag drinkt dus die grens is erg redelijk. Alleen is veilig niet direct gezond. Aspartaam zorgt niet voor een gezondheidsbevorderend effect zoals visvetzuren dat bijvoorbeeld kunnen doen.
Normale mensen hoeven zich dus geen zorgen te maken over aspartaam (alleen voor mensen met de stofwisselingsziekte PKU is aspartaam gevaarlijk, maar dit komt omdat ze hier, even simpel gezegd, ‘allergisch’ voor zijn). Maar gewone mensen kunnen bij aspartaam toch nog wel wat nadelige effecten krijgen. Denk aan een opgeblazen gevoel en het verhogen van de zoetgrens en gewenning aan zoet.
Hoe meer zoet je eet, hoe meer zoet je wilt eten. Ik denk daarom dat het beter is suiker te vervangen door minder suiker en dus minder zoete producten. Niet door suiker vervangende producten. Met deze producten blijf je namelijk nog steeds een beetje verslaafd aan dat zoete smaakje! Zijn er geen zoete producten met zoetstoffen in de buurt? Dan grijp je veel sneller naar ‘gewone’ zoete producten die vaak rijk zijn aan suiker en calorieën, en arm aan vitamines en mineralen.
De conclusie is hierbij weer: maak je geen zorgen over deze stof (want ook veel stress, dus ongezond). Maar eet het toch liever niet. Wellicht is aspartaam veilig maar eet liever normale, gezonde en pure producten. Hierbij zijn zoetstoffen geheel overbodig!