Begin je dag met een super simpele groene smoothie

Wat als je aan het begin van de dag al ruimschoots aan je dagelijks benodigde vitamines en mineralen zou kunnen komen? En wat als dat in nog geen vijf minuten gepiept is en ook nog eens heerlijk smaakt en zelfs onderweg te ‘eten’ is? Niet slecht toch? Ik teken ervoor; het moet vooral niet te ingewikkeld zijn op de vroege morgen. Als jij ook een makkelijke manier zoekt om aan je dagelijkse groen- en vitaminebehoefte te komen, lees dan hoe simpel en gezond de start van een dag met een groene smoothie kan zijn.

 

Wat heb je nodig?

  • Een volle diepvries
  • Een blender (een stevig exemplaar die bevroren groente en fruit aankan)
  • Een kraan
  • Een waterkoker

 

Stap 1

Je zorgt ervoor dat je vriezer vol ligt met een assortiment aan bladspinazie, andijvie en boerenkool (kortom: bladgroen*). Persoonlijk vind ik hier de kant-en-klare diepvries deelblokjes ideaal voor. Verder zorg je voor verschillende soorten diepvriesfruit als blauwe bessen, cranberry’s, ananasstukjes, mango, en voorgesneden banaan. Zorg vooral voor voldoende variatie en keuze. Het fijne van een zogenaamde diepvriessmoothie is dat je nooit aan verse boodschappen hoeft te denken, geen bedorven resten hoeft weg te gooien en het bevat net zo veel – misschien wel meer – van zijn oorspronkelijke waarde. Gemak dient echt de mens.

 

Stap 2

  • Doe wat koud water samen met een flinke handvol spinazie of boerenkool in je blender.
  • Giet er een scheutje kokend water bij om te voorkomen dat je een ijskoude smoothie drinkt.
  • Kies twee of drie soorten bevroren fruit (vers mag natuurlijk ook), dit is om de smoothie een lekkere smaak te geven.
  • Als extraatje kunt je wat gezonde vetten als chiazaad, hennepzaadjes, rauwe notenpasta of een stukje avocado toevoegen.
  • Als je meer verzadiging nodig hebt, voeg je er een schepje plantaardige proteïnepoeder aan toe. Dit hoeft niet, een smoothie van bijvoorbeeld spinazie, water en banaan is al prima.
  • Je blendt het geheel tot de gewenste dikte en – voor de uithuizigen – giet het over in zo’n gezellige sapbeker (met rietje!) als je het onderweg of op een later moment wilt nuttigen.

 

Stap 3

Voor wie de tijd heeft om rustig te ontbijten: doe de smoothie in een kom of groot soepbord en maak het af met superfoods als: rauwe cacaonibs, amandelen, pompoenpitten, moerbeien, kokossnippers, teffmeel (voor de bite), quinoakorrels en/of gebroken lijnzaad. Dit roer je er allemaal doorheen zodat je een stevige bite hebt en keurig voldoet aan het ‘rustig kauwen’ principe.

 

That’s it! Enjoy!

 

*Waarom bladgroen en geen gewone groente?

Bladgroen bevat verschillende soorten mineralen en vitamines en is rijk aan eiwitten, vezels en ook nog eens een goede bron van omega- 3-vetzuren. Bovenal bevindt zich chlorofyl in bladgroen. Vezels zijn belangrijk omdat de vezels uit bladgroen als een soort van spons werken. Ze kunnen gifstoffen opnemen groter dan hun eigen formaat en voeren dit weer het lichaam uit. Het zorgt voor de uitscheiding van afvalstoffen in je darmen. Hoe minder vezels je eet, hoe meer verstopt je darmen op een gegeven moment kunnen raken en hoe meer gifstoffen je opbouwt in je lichaam. Omega-3-vetzuren zorgen voor een goede doorstroming via het bloed, voor een goed gezichtsvermogen en houdt de hersenen fit. Je kan dit ook halen uit lijnzaadolie, chiazaadjes of vette vis.

Chlorofyl kun je het beste zien als het vloeibare zonlicht van een blad. Doordat het vol zuurstof zit, vul je in feite je cellen met zuurstof. Het is vloeibare zonne-energie waar je inwendige organen en cellen je zeer dankbaar voor zullen zijn. Chlorofyl is een bouwsteen van het bloed en zorgt voor volop vitaliteit.

Bladgroente is van een ander kaliber dan gewone groente en bevat geen zetmeel. Het bevordert juist de spijsvertering van andere voedingsmiddelen omdat het de afscheiding van spijsverteringsenzymen stimuleert. De vezels in bladgroen zorgen voor het vertragen van absorptie van fruitsuikers (fructose) waardoor de bloedsuiker stabiel blijft. Groenten/vruchten zonder zetmeel kunnen in de regel prima met fruit worden gecombineerd. Denk hierbij aan: tomaat, komkommer, paprika en avocado.

 

Meer lekkere tips, adviezen en misschien wel een opmaat gemaakt voedingsschema? Klik dan hier voor persoonlijke coaching

 

Liefs Jenny

 

 

Plaats een reactie