Waarom koop je biologische producten? Is biologisch eten echt gezonder of is het meer het idee ervan en betaal je eigenlijk niet voor een meerwaarde? Aan biologisch eten zitten zeker een aantal grote voordelen, maar het is niet nodig om direct helemaal over te stappen op biologisch eten. Daarom de stelling: biologisch gezonder of niet? Lees hier wat de voor- en nadelen van biologisch eten zijn en hoe je op een slimme manier van inkopen doen, niet direct twee keer zoveel geld kwijt bent!

Voedingswaarde

De afgelopen 50 jaar is er uitvoerig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de voedingswaarde van biologische producten. Hieruit is gebleken dat biologische producten over het algemeen geen hogere voedingswaarde hebben dan gangbare producten. Er zijn soms kleine verschillen maar deze zijn vaak niet relevant.

Het maakt dus niet zozeer uit hoe het voedsel verbouwd is, echter meer om wát je eet. Wat dat betreft is de biologische landbouw wel een stuk gezonder en kunnen we daar nog iets van leren: er wordt veel meer gebruik gemaakt van gezonde ingrediënten als volkoren producten en bonen. Deze zijn een stuk gezonder dan bijvoorbeeld suiker en chocoladekoekjes.

Smaak

Over smaak valt zeker te twisten. Want er zijn mensen die de smaak van biologische producten beter vinden dan die van gangbare producten, maar ook andersom! Vaak heeft het ook te maken met gewenning: eet je al je hele leven wit brood, dan vindt je een stevige, biologische volkoren boterham waarschijnlijk niet zo lekker.

Uit onderzoek is echter wel gebleken dat biologische producten vaak natuurlijker smaken en soms meer smaak hebben. Vooral groenten, fruit en vlees hebben vaak meer smaak en proeven minder als een waterbom dan wanneer deze uit de gangbare landbouw komen. Biologisch smaakt vaak puur. In gangbare producten zitten vaak meer (chemische) smaakstoffen om een product op te leuken, waardoor sommige mensen biologisch voedsel wat flauw of suiker- en/of zoutloos kunnen vinden.

Milieu

Biologische producten mogen niet bespoten zijn met chemische bestrijdingsmiddelen. Maar natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn wel toegestaan; daarvan zijn ook niet alle middelen even gezond. Niet alle chemische bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk voor de gezondheid, maar de EU heeft hiervoor richtlijnen voor de maximale hoeveelheid op het product zelf. Dus echt ongezond of schadelijk kunnen niet-biologische producten niet zijn. Qua bestrijdingsmiddelen is het dus een voordeel, maar het is niet zaligmakend.

Ook de CO2 uitstoot van biologische producten is niet direct lager dan bij de gangbare land- en tuinbouw. Dieren produceren nu eenmaal CO2, biologisch gevoede en behandelde dieren net zo goed.

Kosten

Biologisch eten is vaak iets duurder. De hele wereld biologisch laten eten is dan ook onmogelijk: het kost te veel geld en tijd waarbij er te weinig voedsel is om elke mond te voeden. Maar streven naar een efficiëntere, betere en milieuvriendelijkere voedselproductie is wel het doel.

Daarom is het beste om gericht biologisch te kopen. Koop het liefst een iets kleiner stukje vlees, maar dan wel biologisch. Deze dieren hebben toch een iets fijner leven gehad en dat proef je. Ook eieren koop je liever biologisch, simpelweg omdat deze kippen tenminste een paar stappen kunnen zetten gedurende hun leven. Scharrelkippen hebben namelijk minder ruimte dan je denkt; het is eigenlijk een mooie naam voor ‘nét niet zo erg als een legbatterij kip’. En last but not least: biologische producten bevatten vaak minder suiker, zout, slechte vetten en andere onnodige toevoegingen.

 

Tips!

– Koop biologische (basis) producten wanneer ze in de aanbieding zijn.

– Veel normale supermarkten verkopen tegenwoordig veel (basis) producten in een biologische variant die niet of nauwelijks duurder is. Dus een trip naar de natuurvoedingswinkel is niet direct nodig.

– Teel je eigen groenten en kruiden in de tuin. Of kijk in de natuur: bramen zijn er bijvoorbeeld in augustus overal, en wellicht heeft je buurvrouw wel een stalletje met zelf geteelde groenten naast de weg. Biologisch én goedkoop!

– Let ook op keurmerken in de normale supermarkt. Ze zijn niet zaligmakend maar wel erg overzichtelijk en makkelijk! Koffie, chocolade, vis en bijvoorbeeld vlees kan je beter met een keurmerk voor – beter leven / fair trade / biologisch / goede vangst vis – kopen dan zonder deze keurmerken.

 

Vind je het na deze blog nog steeds lastig, vraag advies aan een van onze persoonlijke coaches en ga samen aan de slag met lekkere en gezonde recepten!

 

Succes!

 

Plaats een reactie