Buikpijn, het kan voorkomen in allerlei vormen. Soms zit de buikpijn vast op één plaats, op andere momenten wandelt de pijn als het ware door je lichaam. In het ene geval zit de buikpijn bij de navel, in andere gevallen heb je enorme pijn aan de flanken van de buik. In welke vorm buikpijn dan ook voorkomt, het is erg vervelend.
 
Buikpijn is iets waar we allemaal wel eens last van hebben. In de meeste gevallen is de buikpijn gelukkig onschuldig, maar uiteraard wil je wel graag zo snel mogelijk van de klachten af. In dit artikel lees je alles over buikpijn; hoe ontstaat buikpijn en wat kun je er tegen doen.
 

Wat is buikpijn?

Buikpijn is pijn in de omgeving tussen de ribben en de schaamstreek/liezen. Buikpijn kan op alle plekken in de buik voorkomen. Soms zit het bovenin of bij de navel. In andere gevallen zit de buikpijn meer in de flanken en soms zit het niet op een vaste plek.

Buikpijn gaat soms gepaard met andere klachten. Soms straalt de pijn uit naar andere lichaamsdelen, zoals de rug of de liezen. Ook komt het soms voor dat de buik heel hard is of dat je een kloppend gevoel hebt in de buik. Ook gebeurt het vaak dat buikpijn samengaat met maagdarmklachten zoals verstopping, diarree of overgeven. In sommige gevallen is er ook sprake van koorts of pijn bij het plassen.
 
Heb jij last van buikpijn en heb je geen idee waar het door veroorzaakt wordt? Start vandaag nog met een persoonlijke coach en verminder en/of verhelp jouw buikpijn.
 
START VANDAAG  
 

Wat zijn de oorzaken van buikpijn?

Buikpijn kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Soms is buikpijn het gevolg van een ernstige medische conditie, maar in de meeste gevallen is het een vrij onschuldige klacht die na een paar uur of soms een paar dagen vanzelf weer over gaat. We zetten de belangrijkste oorzaken voor je op een rijtje.
 

Darmklachten

In veel gevallen is buikpijn een direct gevolg van darmklachten. Soms is een verstopping een oorzaak van buikpijn. De darmen komen hierdoor vol te zitten waardoor deze op andere lichaamsdelen of organen drukken waardoor je buikpijn krijgt.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van kortdurende buikpijn is een bacteriële of virusinfectie. Een dergelijke infectie kan ervoor zorgen dat er veel gas ontstaat in de darmen waardoor deze opzetten. Buikpijn als gevolg van een infectie gaat vaak gepaard met diarree en soms met misselijkheid of overgeven. In de meeste gevallen verdwijnt buikpijn als gevolg van een infectie naar verloop van tijd vanzelf weer.

Tot slot kunnen ook meer structurele problemen in de darmen tot buikpijn leiden. Mensen met het Prikkelbare Darmsyndroom (PDS) kunnen langdurig last hebben van buikpijn (1). Mensen met PDS hebben soms chronisch last van darmklachten zoals buikpijn, diarree of obstipatie.
 

Blaasontsteking

Een blaasontsteking is een veel voorkomende klacht, vooral bij vrouwen. Symptomen van een blaasontsteking zijn pijn bij het plassen en vaak kleine beetjes plassen. De urine is vaak troebel en soms zit er ook een beetje bloed in de urine. Daarnaast kan het voorkomen dat je last hebt van pijn in de onderbuik (2).

In veel gevallen gaat een blaasontsteking uit zichzelf weer over, in andere gevallen is er een antibioticakuur nodig. Als je het gevoel hebt dat je last hebt van een blaasontsteking, raadpleeg dan je huisarts. Zorg er tevens voor dat je voldoende drinkt.
 

Nierstenen

Nierstenen zijn samenklonteringen van oplosbare stoffen in de nieren. Deze kunnen leiden tot pijn bij het plassen, maar je kunt ook voor die tijd al merken dat ze er zijn. Meestal wordt dit niersteentje na een aantal dagen vanzelf uitgeplast.
 

Galstenen

Galstenen ontstaan door indikking van gal in de galblaas. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door hoge cholesterolwaarden in de gal (3). Een galsteenaanval kan gepaard gaan met heftige buikpijn.
 

Medische klachten

Tal van medische klachten kunnen buikpijn veroorzaken. Heb je last van aanhoudende buikpijn of heb je ernstige last van andere symptomen, dan kun je het beste een arts raadplegen.
 

Buikpijn verhelpen

In veel gevallen is buikpijn een klacht die uit zich zelf weer over gaat. Denk hierbij aan de buikpijn die veroorzaakt wordt door nierstenen of door een darm- of virusinfectie. Het is met name de langdurige buikpijn als gevolg van bijvoorbeeld PDS die veel mensen tot wanhoop drijft.

Bij de meeste vormen van buikpijn kun je pijnstillers slikken om de pijn te verminderen. Dit is prima als je af en toe eens buikpijn hebt, maar lastig als je voortdurend last hebt van je darmen.

In veel gevallen is de langdurige buikpijn te verhelpen met aanpassingen in het dieet. Zo kan het helpen als je meer vezels eet en veel water drinkt. Extra bewegen kan ervoor zorgen dat de beweging in de darm verder gestimuleerd wordt. Ook kan het helpen als je bepaalde vormen van koolhydraten vermijd die lastig te verteren zijn.

 
Heb je hulp nodig bij het maken van de aanpassingen in het dieet? Of weet je niet zeker waarom je last hebt van buikpijn? In dat geval kun je contact opnemen met een van de coaches van ProAcademie. Zij geven je tips om je dieet aan te passen en stellen met jou een plan op om ervoor te zorgen dat je minder vaak last hebt van buikpijn.
 
START VANDAAG  
 

  1. Seretis et al., 2011, Constipation-Predominant Irritable Bowel Syndrome Associated to Hyperprolactinemia, geraadpleegd op 21-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3214685/
  2. Rosen et al., 2014, Mechanisms of pain from urinary tract infection, geraadpleegd op 21-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24807489
  3. Njeze, 2013, Gallstones, geraadpleegd op 21-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3899548/

Plaats een reactie