Voor dit recept heb je een blender nodig. Je kunt het maken met een gewone blender, maar het resultaat zal dan wat minder romig zijn. Het best werkt hiervoor een hoge snelheidsblender!
Dit recept vergt wel wat voorbereidingstijd, je moet er ongeveer 2 dagen van te voren aan beginnen. Maar de stappen die je moet doen zijn super makkelijk en het resultaat is echt verbluffend! Een heerlijke spread, met de ware umami-smaak die gewone kaas ook heeft. Dus een makkelijk recept, maar bedenk je op tijd dat je dit wilt gaat eten ;). Heb je minder tijd? Je kunt cashewkaas ook maken zonder de stap van fermentatie. Maar dan mist dus wel dat kaassmaakje wat je krijgt tijdens deze stap. Ook lekker, iets minder VaVaVoom.
Maak dit recept ook eens keer 2, 4 of 10! Maak verschillende smaakvariaties en vries de cashewkaas vervolgens in porties in. Eenmaal werk, lang genieten!
Gebruik deze cashewkaas als broodbeleg, op een toastje, in de risotto, in een lasagne, voor een kaassaus, eigenlijk alles waar je normaal ook kaas voor zou gebruiken!
Ingrediënten voor 10 porties
- 250 g cashewnoten (of zonnebloempitten als je geen noten kunt eten)
- 100 tot 150 ml gefilterd water (of plat mineraalwater). Gebruik hiervoor GEEN kraanwater, hier kan chloor inzitten waar de probiotica niet tegen kan.
- 2 capsules probiotica
- 1 tl zout
- rasp en sap van 1/4 citroen
- 1 el edelgistvlokken
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 2 tl kruiden (gedroogd of vers, met verse kruiden is de kaas wel iets minder lang houdbaar), bijvoorbeeld:
- ‘boursin’: peterselie en bieslook of daslook
- Italiaans: tijm, oregano en basilicum
- Paprika: paprikapoeder en chilipoeder
- Dille
Maken
[wlm_private “PA-lid Starter|PA-lid Medium|PA-lid Professional|ProAcademie – Kickstart”]
- Dag1: Doe de noten of zaden in een glazen kom, giet er ruim water over en laat minimaal 4 uur, het liefst een dag weken.
- Dag 2: Giet de noten af en doe in de blender. Breek de probiotica capsules open en doe samen met de rest van de ingrediënten in de blender. Voeg 60 ml gefilterd water doe, en voeg eventueel extra water toe als het nog niet goed mixt. Probeer zo weinig mogelijk water toe te voegen. Doe de cashewkaas in een glazen kom en leg er een theedoek over. Zet minimaal 24 uur weg op kamertemperatuur.
- Dag 3: proef! Is de cashewkaas lekker met een licht zuurtje? Dan is hij klaar! Houdt je van super veel smaak? Je kunt de cashewkaas ook nog 1/2 tot 1 dag extra laten staan voor een sterkere kaassmaak. De cashewkaas is nu klaar om te eten, maar het is lekker om hem eerst nog even in de koelkast te zetten om koel te worden.
Tip: voor een wat stevigere cashewkaas: doe de cashewkaas in een kaasdoek/notenmelkzak en hang die in een vergiet tijdens het fermenteren.
Tip2: houdt je van een ‘korstje’? Leg het cashewkaasje na de fermentatie (en 4 uur in de koelkast te hebben gelegen) een halve tot een hele dag in een droogoven op lage temperatuur zodat er een korstje kan worden gevormd.
[/wlm_private]