GezondheidVoeding

Cola puur vergif? Is cola echt zo slecht?

By 12-09-2013 11 Reacties

Onlangs verscheen er een Amerikaans artikel over cola. Cola zou puur vergif zijn en beter te gebruiken als schoonmaakmiddel dan als lekker verkoelend drankje. Nu zijn alle soorten frisdrank in principe niet erg gezond; ze bevatten veel suiker en vrijwel geen nuttige voedingsstoffen. Maar is cola echt zo slecht en eigenlijk een stille moordenaar?

Wat zit er in cola?

Laten we voorop stellen dat cola inderdaad niet goed voor je is. In principe bevat het vooral veel suiker (de light variant zoetstoffen, ook niet erg gezond) en een aantal andere ingrediënten welke geen enkele positieve voedingskundige waarde hebben. Neem bijvoorbeeld orthofosforzuur (een bijtend zuur), koolzuur (wekt maagzuur op en stimuleert winderigheid), conserveringsmiddelen, en een aantal kleur- en smaakstoffen.

Dit zijn allemaal stoffen die het lichaam niet nodig heeft, net als elke andere soort frisdrank is daarom ook het advies er zo weinig mogelijk van te drinken. Je wordt er sneller dik van en het gebit is er ook niet blij mee. Maar wat maakt cola dan anders?

Normale frisdranken zijn gemaakt met een fruitsmaakje, al dan niet chemisch, en andere toevoegingen. Niet dat je echt kan spreken over fruit, maar het is al een klein beetje beter dan de chemische smaakstof waarop cola is gebaseerd. Deze vindt je niet aan een boom of struik. Om dit stofje nog beter te laten smaken zitten er in cola inderdaad een aantal extra ongezonde toevoegingen. Niet zo gezond dus, dat glaasje cola (light).

Cola als schoonmaakmiddel

Het klopt dat je met cola meer kan doen dan het alleen opdrinken. Het kan af en toe goed worden gebruikt om roestvlekken te verwijderen en hardnekkige vlekken in je kleding kunnen er ook van verminderen. Echter kan je van gewoon citroensap ook flink verbranden als je het op de huid smeert en vervolgens gaat zonnen.

Dit voorbeeld geeft aan dat bepaalde, ook natuurlijke, stoffen met mate of met zorg moeten worden genuttigd. Een halve liter citroensap zal je geen goed doen; je maag zal hevig gaan protesteren, maar een beetje is zelfs goed voor je. Hetzelfde met cola: drink er geen liters van weg, maar één glas op een dag zal je niet direct de dood in jagen.

Coclusie

Cola is, net als andere soorten frisdrank, niet gezond. Maar cola is ook geen stille moordenaar. Drink het liever niet, maar als je er echt niet zonder kunt: dan één glas per dag.

Neem deel aan de discussie 11 Reacties

 • Jos schreef:

  Ik dronk echt veel cola light maar ben gisteren gestopt en drink nu water.

 • Fedor schreef:

  Heeel af en toe neem ik een half glas cola – dan laat ik zoals iedereen meteen een boer. Nee, ik drink voornamelijk water – dat vind ik het lekkerst.

 • Karin schreef:

  alleen bij een pizza die ik ong 4x per jaar eet

 • Bas schreef:

  Ik denk dat je nog beter gewone cola kan drinken dan cola light. Het smaakt beter (mening) maar in light variant zit volgens mij wel een lading aspartaam. Iets wat je zeker wilt vermijden. Sowieso hebben de meeste light drankjes dat en zou ze dan ook niemand aanbevelen.

 • Lovatic schreef:

  Ik was echt verslaafd aan cola! En dan wel coca cola anders lust ik het niet. Maar ik merkte dat ik aankwam en mijn concentratie werd er ook niet beter op, drink nu dus vooral veel water en groene thee. Heel toevallig heb ik gisteren een blikje cola op omdat ik zo’n dorst had. Maar laat het nu al een aantal weken staan en zo erg vind ik dat niet.

 • Veeru schreef:

  Persoonlijk ben ik nooit een coladrinker geweest en nog niet. Suikerwater met een smaakje. En coffeine. Waar je meer en meer van wilt. Lest de dorst NIET. Voor noodgevallen wel eens gebruikt, (tijdens reizen buiten Europa) tegen een onrustige maag. Maar zou liever iets anders gebruiken. Vroeger gebruikte ik het om ijzeren rolschaatsen van roest te bevrijden.
  Werkte uitstekend.

 • Jose schreef:

  Ik drink graag een paar glazen cola light. Ik heb diabetes 2 en daarom is light beter voor mij . Ik drink bijna geen alcohol .

 • mietje schreef:

  Ik drink nooit cola voor mij smaakt dat naar medicijn . Ik drink liters water en thee .

 • Ellen schreef:

  Ik drink(bijna) nooit frisdrank. Koffie , beetje thee en water, en zondag bij het ontbijt een sapje!

 • Arie Kaan schreef:

  Leuk artikel! Informatie waar je wat aan hebt.Ik drink zelf nooit cola, ik vind het gewoon niet lekker.

Plaats een reactie