Darmproblemen komen voor in allerlei verschijningsvormen. Het is lastig als je een keer diarree hebt omdat je iets verkeerds gegeten hebt. Nog vervelender is het als je voortdurend last hebt van je darmproblemen zoals verstopping, winderigheid of diarree. De darmproblemen kunnen in dat geval een serieuze invloed hebben op je leven. 


In dit artikel lees je welke darmproblemen er zijn. We leggen de belangrijkste oorzaken van darmklachten bloot. Ook lees je in dit artikel waarom darmproblemen minder onschuldig zijn dan ze in eerste instantie lijken, en hoe ze een grote invloed kunnen hebben op je gezondheid. Natuurlijk kijken we ook wat je zelf kunt doen om darmklachten te voorkomen.

 

Welke soorten darmproblemen zijn er?

Er zijn heel veel verschillende soorten darmproblemen. Sommige vormen van darmklachten zijn met recht een ziekte te noemen. Bekende voorbeelden hiervan zijn chronische ontstekingen zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Deze ziekten kunnen ernstig zijn, maar komen gelukkig niet al te veel voor.

De meeste darmklachten worden veroorzaakt door het prikkelbare darm syndroom (PDS), ook wel spastische darm genoemd. Geschat wordt dat 5-20% van de Nederlandse bevolking hier last van heeft, al verschilt de ernst van de klachten. In sommige gevallen leidt PDS tot diarree, terwijl in andere gevallen er juist sprake is van verstopping. Vrijwel iedereen met PDS heeft last van klachten als winderigheid, een opgeblazen gevoel en/of buikkrampen.

 

Oorzaken van darmproblemen

Er zijn veel verschillende oorzaken van darmproblemen. Zoals eerder beschreven zijn er ziekten die door bacteriën worden veroorzaakt. Er kan ook een fysieke oorzaak zijn van klachten, zoals een verstopping als gevolg van littekenweefsel. Omgekeerd kan er ook juist een kleine perforatie in de darm zitten, waardoor voedingsresten in de bloedbaan terecht komen.

Over de oorzaak van PDS doen allerlei theorieën de ronde. Volgens de meeste wetenschappers is een verstoring van de darmflora de belangrijkste oorzaak (bron). Zo’n verstoring kan ontstaan als gevolg van voedselvergiftiging of een antibioticakuur. Er zijn ook mensen die beweren dat lactose-intolerantie of gluten de oorzaak zijn. Tot slot zijn er wetenschappers die geloven dat hormonen, waaronder testosteron, invloed hebben op de gezondheid van de darmen (bron).

Wil jij samen met een persoonlijke coach kijken waar jouw darmproblemen vandaan komen?

DOE DE TEST

 

Spanning

Als je PDS hebt, zijn er een aantal risicofactoren die de problemen kunnen verergeren. Eenzijdige voeding zorgt ervoor dat je meer last krijgt van PDS. Mensen met PDS ervaren ook tijdens stressvolle perioden meer klachten. Het maakt hierbij niet uit of de oorzaak van stress lichamelijk (bijv. ziekte of zware inspanning) of psychologisch (bijv. drukte op het werk, zorgen om een familielid) is.

 

Waarom darmproblemen niet zo onschuldig zijn

De eerste reactie die je krijgt als je iemand vertelt van je darmproblemen is waarschijnlijk dat het vervelend voor je is. Dat is zeker waar. Veel mensen met darmproblemen weten hoe het is om hard te moeten rennen naar het toilet. En ze weten hoe vervelend het is om in het gezelschap van mensen last te hebben van winderigheid.

 

Andere klachten

Wat de meeste mensen niet weten is dat darmproblemen, zoals PDS, kunnen leiden tot allerlei andere problemen. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat mensen met PDS een grotere kans hebben op tekorten aan allerlei voedingsstoffen. In één onderzoek had 80% van de mensen met PDS een tekort aan vitamine D, terwijl dit maar 30% was in de controlegroep met gezonde proefpersonen (bron).

Het is daarom niet verrassend dat PDS de hoofdoorzaak kan zijn van allerlei lichamelijke klachten. Het tekort aan vitamine D leidt tot onder andere tot een verminderde weerstand, moeheid en depressie. Op de langere termijn kan een tekort aan vitamine D de spieren en botten verzwakken. Ook tal van andere klachten worden in verband met darmproblemen, variërend van brandend maagzuur tot rugpijn en pijn bij het vrijen.

 

Remedies

Veel bedrijven hebben middeltjes ontwikkeld die zogezegd zouden moeten helpen bij darmproblemen. Veel van deze middeltjes bieden tijdelijk verlichting, maar pakken het probleem niet bij de oorzaak aan.

 

Dieet

Het ligt voor de hand om te denken dat darmproblemen veroorzaakt worden door ons eten. Dit is voor een groot deel waar. In veel gevallen kun je met aanpassingen in je dieet darmproblemen verminderen of zelfs helemaal voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat je veel voedingsvezels eet (al kan dit bij sommige mensen de klachten juist verergeren!) en voldoende water drinkt. Een gevarieerd dieet helpt de darmflora om te herstellen (bron).

Daarnaast is het aan te raden om bepaalde soorten koolhydraten uit je dieet te schrappen. Deze koolhydraten zorgen voor veel gasvorming als deze in de darmen worden afgebroken. Een van onze voedingsdeskundigen kan je helpen bij het opstellen van een weekplan waarin je zo min mogelijk van de verkeerde soorten koolhydraten eet.

Wil jij een op maat gemaakt weekplan? Kies je eigen persoonlijke coach en ga samen aan de slag.
DOE DE TEST

 

Extra maatregelen

In sommige gevallen is een aanpassing aan het dieet alleen niet voldoende, omdat de problemen worden veroorzaakt door een ongezonde darmflora. In dit geval kun je nuttige melkzuurbacteriën (probiotica) slikken. Deze helpen je darmen bij het verwerken van voedsel.

Vergeet niet dat er ook darmklachten zijn die veroorzaakt worden door ziekten, zoals ontstekingen en schimmelinfecties. In sommige gevallen is het dus noodzakelijk om de hulp van een arts in te schakelen. In alle andere gevallen kan één van onze voedingsdeskundigen en/of diëtisten jou helpen om jouw darmklachten onder controle te krijgen.

Blijf niet zitten met deze vervelende klachten en kies voor deskundig advies. Doe nu de test en kom erachter welke coach jou het beste kan helpen!

DOE DE TEST

Deel dit artikel ook met vrienden en familie die het kunnen gebruiken!

Plaats een reactie