De overgang (of menopauze) is voor veel vrouwen een lastige fase. Bij de meeste vrouwen begint deze fase tussen de 45 en de 55, maar in sommige gevallen is dit veel eerder of later. De overgang kenmerkt zich door een aantal grote veranderingen in het lichaam, waarvan sommige tot klachten kunnen leiden. Wat verandert er precies in je lichaam tijdens de overgangsfase en welke klachten kun je ontwikkelen?
 

De belangrijkste veranderingen in het lichaam

Tijdens de overgang stopt de menstruatie van de vrouw. Dit komt omdat er geen eicellen meer over zijn. Je lichaam stelt vast dat de voortplantingsfunctie van je lichaam niet meer gebruikt kan worden en stelt deze daarom buiten werking. Als gevolg hiervan wordt er ook geen oestrogeen of progesteron meer aangemaakt. Dit zijn de vrouwelijke geslachtshormonen die verantwoordelijk zijn voor tal van lichaamsfuncties.

Dit betekent een grote verandering voor je lichaam. De meest merkbare verandering is dat je minder ongesteld wordt. Bij sommige vrouwen komt er geleidelijk aan een steeds grotere periode tussen de menstruaties, bij andere vrouwen stopt de menstruatie vrij abrupt. Als een vrouw een jaar lang niet ongesteld is geweest, is ze officieel in de menopauze.
 

Klachten

Als gevolg van deze veranderingen treden er een aantal klachten op. Niet iedere vrouw krijgt met al deze klachten te maken. Opvliegers (warmteaanvallen) zijn de meest voorkomende klachten. Deze worden veroorzaakt doordat je lichaam veel noradrenaline aanmaakt (1). Jezelf ontspannen is daarom een goede manier om een opvlieger te dempen.

Een andere veelgehoorde klacht is vaginale droogheid. Dit wordt veroorzaakt doordat je lichaam minder vrouwelijke geslachtshormonen aanmaakt (2). De vaginale droogheid kan leiden tot allerlei vervolgklachten, waaronder bloedingen na het vrijen. Het vrijen is sowieso een stuk minder aangenaam. Veel vrouwen doen niets met deze klacht, terwijl er in sommige gevallen wel iets aan te doen is.
 

Gewrichtsproblemen

Een laatste probleem dat veel voorkomt bij vrouwen in de overgang zijn gewrichtsklachten. Deze pijnklachten worden meestal erger naarmate je verder in de overgang komt, maar ze verdwijnen ook vaak weer. Deze gewrichtsproblemen ontstaan bij ongeveer de helft van de vrouwen in de overgang. Toch is het nog niet geheel duidelijk hoe deze klachten precies ontstaan, al is wel zeker dat vermindering van de hoeveelheid oestrogenen een rol speelt (3). Gewrichtsproblemen in de overgang zijn vaak niet volledig te verhelpen, maar je kunt ze wel flink verlichten. De belangrijkste methodes hiervoor zijn pijnstilling, extra lichaamsbeweging en het stimuleren van gewichtsverlies bij te zware vrouwen.
 

Andere gevolgen

Naast klachten die direct vervelend zijn, hebben de veranderingen in de hormonen ook andere gevolgen voor het vrouwenlichaam. Deze gevolgen hoeven niet gelijk tot klachten te leiden, maar veel vrouwen beschouwen deze gevolgen wel als vervelend.
 

Gewichtstoename

Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang te maken met een gewichtstoename. Dit is een direct gevolg van de veranderingen in de hormoonspiegel. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de kans op gewichtstoename vooral groot is bij vrouwen die niet zo gezond leven (3). Alcohol- en tabakconsumptie zijn belangrijke risicofactoren, evenals het eten van weinig voedingsvezels.

Het aankomen tijdens de menopauze is gelukkig vrij eenvoudig te voorkomen door aanpassingen te doen in je levensstijl. De coaches van ProAcademie helpen je graag om om te gaan met de gewichtstoename als gevolg van de overgang.
 
KIES EEN COACH  

Botontkalking

Een ander probleem dat bij veel vrouwen optreedt tijdens of als gevolg van de overgang is botontkalking. De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron beschermen de botten. Tijdens de overgang valt deze bescherming weg, waardoor de botten minder sterk worden.

Hoewel het lang kan duren voordat deze gevolgen zichtbaar zijn, is het wel verstandig om vroeg actie te ondernemen om botbreuken te voorkomen. Veel vrouwen slikken vitamine D of calcium voor sterke botten. Ook extra lichaamsbeweging biedt een goede bescherming tegen botontkalking op latere leeftijd.
 

Een minder elastische huid

De overgang laat ook de huid helaas niet onaangedaan. De huid krijgt het op drie verschillende manieren te verduren. Er wordt minder collageen aangemaakt, de huid wordt droger en de hoeveelheid hyaluronzuur (en vergelijkbare stoffen) neemt af (4). Dit heeft grote gevolgen voor de huid. De huid wordt minder elastisch en rimpels kunnen zich ontwikkelen.

Het gebruik van een goede hydraterende huidcrème kan de gevolgen van dehydratering tegengaan. Daarnaast kunnen er op deze manier extra voedingsstoffen in je huid worden gebracht, waardoor je de veroudering van de huid kunt vertragen. Het is helaas niet mogelijk om de veroudering in zijn geheel te stoppen.
 

Zware fase

Voor veel vrouwen is de overgang een lastige fase in het leven. Dit heeft niet alleen te maken met de lichamelijke klachten. Ook mentaal is de overgang zwaar omdat het een belangrijke markering is bij het ouder worden. Bij ProAcademie helpen wij dan ook veel vrouwen bij het omgaan met de mentale gevolgen van de overgang.

Daarnaast helpen wij ook veel vrouwen om de overlast van fysieke klachten te verminderen. Met speciale voedings- en beweegschema’s kunnen wij de gevolgen van de overgang voor veel vrouwen verminderen. Op deze manier ga je niet alleen om met de gevolgen van de overgang, maar zorg je er ook voor dat je algehele gezondheid verbetert.
 
KIES EEN COACH  
 

  1. Freedman, 2005, Pathophysiology and treatment of menopausal hot flashes, geraadpleegd op 01-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15852197
  2. MacBride et al., 2010, Vulvovaginal Atrophy, geraadpleegd op 01-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2800285/
  3. Magliano, 2010, Menopausal arthralgia: Fact or fiction, geraadpleegd op 01-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20537472
  4. Jung et al., 2015, Risk Profiles for Weight Gain among Postmenopausal Women: A Classification and Regression Tree Analysis Approach, geraadpleegd op 01-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4378852/
  5. N. Raine-Fenning et al., 2003, Skin aging and menopause : implications for treatment, geraadpleegd op 01-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12762829

 

Plaats een reactie