Je wilt gezond eten en doet inspiratie op voor een lekker recept bij een tijdschrift of op het internet. Vaak zeggen recepten ‘van zichzelf’ dat ze gezond zijn, maar is dat ook werkelijk zo? Een gezond recept: waar let je op? Zijn het slechts het aantal calorieën wat belangrijk is of zijn er meer factoren waar je rekening mee zou moeten houden? Dat ga ik je uitleggen!
Inhoudsopgave
Balans
Een recept moet in balans zijn. Een beetje suiker of zout in een recept voor een dessert of snack kan bijvoorbeeld best, maar te veel is niet zo goed voor je. Belangrijk is dat er niet te veel van een ongezond ingrediënt in het recept zit, in verhouding tot de gezondere ingrediënten. Oefen dit maar eens met een kookboek!
Niet te veel…
Het komt altijd terug, maar is de gouden regel… Er moet nooit te veel van één ingrediënt inzitten. Mits het natuurlijk groenten of fruit zijn of volkoren producten. Maar te veel suiker, geraffineerde koolhydraten of boter zijn bijvoorbeeld niet zo positief. Het liefst alles met mate.
Energie
Het is ook belangrijk dat een gerecht niet te veel energie bevat. Een hoofdgerecht van 1000 kcal is al de helft van je dagelijkse behoefte wat er voor zorgt dat je de rest van de dag niet zoveel meer zou moeten eten. Meestal gebeurt dit echter niet wat ervoor zorgt dat je te veel energie hebt binnengekregen die dag. Qua calorieën dan bij een gezond recept: waar let je op?
Als richtlijn kan je het beste aanhouden dan een recept voor een ontbijt of lunch tussen de 300 en 500 kcal zou moeten zitten. Een recept voor het diner zou tussen de 400 en 700 kcal moeten liggen en een dessert het liefst onder de 250 kcal. Op deze manier hou je ook nog wat ruimte over voor tussendoortjes. Dit alles is daarbij nog wel afhankelijk van je persoonlijke dagelijkse behoefte en de inspanningen die je levert op een dag. Het kan ook iets meer zijn per maaltijd als je veel beweegt of weinig tussendoortjes eet.
Groente en fruit
Het liefst bevat een recept altijd een groente of fruitcomponent. Bij een warme maaltijd zou dit minimaal 200 gram aan groenten per persoon moeten zijn. Bij een recept voor het ontbijt of de lunch is het een pré als er fruit of groenten in zijn verwerkt. Zo niet; zorg er dan voor dat je wat groente en/of fruit als tussendoortje eet!