Vroeger is je waarschijnlijk geleerd dat je keurig drie maaltijden moet gebruiken per dag, het liefst zoveel mogelijk rond hetzelfde tijdstip. Een ontbijtje om zeven uur, lunch om half één ’s middags en om zes uur ’s avonds wacht het diner. Als je dan weer eens boos was omdat je om zes uur ’s avonds als een van de eersten door je moeder werd geroepen voor het eten, zei je moeder ‘altijd om zes uur eten is gezond’ en ze begon een verhaaltje over rust, reinheid en regelmaat.
 
‘Dat zal wel’, zal je ongetwijfeld gedacht hebben. Maar wat nu als je moeder gewoon gelijk had? Wat doet het met je lichaam als je steeds op andere tijdstippen eet en dus een verstoord eetpatroon hebt? In dit artikel lees je de belangrijkste gevolgen van een verstoord eetpatroon en kom je er achter hoe de coaches van ProAcademie jou kunnen helpen om regelmatiger te eten.
 
START VANDAAG  
 

Bloedsuiker

Een van de belangrijkste gevolgen van een onregelmatig eetpatroon is de verstoring van je bloedsuikerspiegel. Uit tal van onderzoeken is gebleken dat ratten die op een vast tijdstip gevoerd worden beter in staat zijn om een goede bloedsuikerspiegel te handhaven (1). Uit onderzoek bij mensen is zelfs gebleken dat het hierbij niet zoveel uit maakt hoe vaak je eet, als je maar steeds op dezelfde tijdstippen eet (2).

Grotere veranderingen in de bloedsuikerspiegel kunnen op de lange termijn tot diabetes type II leiden. Maar ook op korte termijn heb je er last van. De kans is namelijk groot dat je bij een dip in de bloedsuikers meer gaat eten. Hierdoor wordt het nog moeilijker om een gezond eetpatroon vast te houden.
 

Cholesterol

Ook de cholesterolwaarden van vrouwen die een regelmatig eetpatroon volgen zijn beter (2). Ook hierbij maakt het niet uit hoe vaak je eet, als het maar regelmatig is. Een regelmatig eetpatroon aanhouden verlaagt dus uiteindelijk de kans op hart- en vaatziekten.

Een ander onderzoek wijst uit dat het ook van belang is dat je dagelijks ongeveer even veel eet. Het maakt met name uit of je bij het ontbijt iedere dag hetzelfde eet (3). In dit opzicht klopt de uitspraak (die je moeder misschien ook deed) dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag.
 

Nachtrust

In sommige gevallen eten mensen op de meest vreemde tijdstippen. Mensen die vaak ’s nachts eten worden vaak ’s avonds wat gedeprimeerd en gaan vervolgens ’s nachts eten (4). Dergelijke eetbuien tijdens de nacht hangen vaak samen met emotie eten. Het is verder natuurlijk niet vreemd om te stellen dat deze eetbuien ten koste gaan van de nachtrust. Nachtelijke eetbuien zijn zo’n groot probleem voor sommige mensen dat dit zelfs een officiële ziekte is, het Night Eating Syndrome (NES).
 

Ongezond eten

Het is natuurlijk niet verwonderlijk dat je eerder ongezond gaat eten als je een verstoord eetpatroon hebt. Aan de ene kant kom je sneller in de verleiding om iets ongezonds te eten. Als je een vast eetpatroon hebt en je komt vlak voor etenstijd langs de bakker, dan kun je eenvoudiger de verleiding weerstaan. Je zegt simpelweg tegen jezelf: ‘het is bijna etenstijd, houd nog even vol’.

Aan de andere kant zorgen ook de dips in de bloedsuikerspiegel ervoor dat je eerder naar ongezond voedsel krijgt. Suikerrijke producten zorgen er namelijk het snelst voor dat je bloedsuikerspiegel weer piekt.
 

Gewichtstoename

Al deze factoren tezamen hebben een invloed op een van de getallen in je leven waar je het meeste waarde aan hecht: je gewicht. Uit uitgebreide onderzoeken is gebleken dat een verstoord eetpatroon leidt tot een gewichtstoename (5).

Deze gewichtstoename wordt niet alleen veroorzaakt door het feit dat je ongezonder eet. Je lichaam gaat extra voedingsstoffen opslaan als gevolg van een soort stressreactie. Je lichaam weet immers niet wanneer er weer eten binnen zal komen. Uit voorzorg slaat je lichaam daarom maar wat extra vet op, zodat er in ieder geval brandstof is als je een tijdje niet eet.
 

Je eetpatroon aanpassen

Omdat de gevolgen van een verstoord eetpatroon meestal niet gelijk merkbaar zijn, is het heel moeilijk om je er toe zetten om je eetpatroon aan te passen. Als je toch besluit om dit te gaan doen, dan zal je na verloop van tijd wel een groot verschil merken. Je gaat automatisch gezonder eten, je hebt meer energie en waarschijnlijk val je ook nog af.

Een aanpassing van het eetpatroon vereist dus enorm veel discipline. De ProAcademie coaches begeleiden vaker mensen met een verstoord eetpatroon. Hiervoor kiezen ze een benadering bij jou  past. Of je nu behoefte hebt aan een luisterend oor, een strenge blik of aan zinvolle tips, onze coaches helpen jou om van een verstoord eetpatroon af te komen.
 
START VANDAAG  
 

  1. Bazotte et al., 1989, Metabolic changes caused by irregular-feeding schedule as compared with meal-feeding, geraadpleegd op 07-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2602448
  2. Farshchi et al., 2004, Regular meal frequency creates more appropriate insulin sensitivity and lipid profiles compared with irregular meal frequency in healthy lean women, geraadpleegd op 07-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15220950
  3. Pot et al., 2014, Irregular consumption of energy intake in meals is associated with a higher cardio-metabolic risk in adults of a British birth cohort, geraadpleegd op 07-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4115153/
  4. Nolan et al., 2012, Night Eating is Associated with Emotional and External Eating in College Students, geraadpleegd op 07-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3368284/
  5. G Pot et al., 2016, Meal irregularity and cardiometabolic consequences: results from observational and intervention studies, geraadpleegd op 07-10-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27327128

 
 

Plaats een reactie