Hoe ga je om met eten vanuit je emoties? Waar herken je het aan en hoe ga je ermee om zodat je je eetgedrag onder controle hebt? De definitie van emotie eten volgens wetenschappers is ‘de neiging om te veel te eten in reactie op stress en negatieve emoties.’ Dat emotie eten van invloed kan zijn op je gewicht is dus wel duidelijk. Voor emotie-eters is het veel moeilijker om op een bepaald gewicht te blijven of af te vallen dan voor mensen die eten vooral functioneel benaderen: je eet om je lichaam te voeden.
Stress
De normale reactie van het lichaam op stress is eigenlijk minder eten. Het idee daarvan is dat je lichaam dan voorrang kan geven aan prioriteiten. Bijvoorbeeld bij een te hoge werkdruk, maar ook bij rouwen en ziekte. Bij emotie-eters gebeurt dat niet. Ze gaan juist te veel eten. Mensen die eten vanuit hun emotie doen dat niet omdat ze zo graag chocola en cake willen eten. Ze doen dat omdat er eigenlijk iets anders aan de hand is. Bijvoorbeeld eenzaamheid, stress, angst, geen controle over je leven hebben of je niet gewaardeerd voelen. Vooral opkroppen van negatieve gevoelens leidt tot emotie eten. Dan wordt de spanning opgebouwd en is overeten het gevolg.
Leegte opvullen
Emotie eten komt dus voort uit een andere behoefte dan je lichaam voeden. Je eet problemen en gevoelens als het ware weg. Je vult een leegte op met voedsel in plaats van met iets dat je eigenlijk nodig hebt of wilt. Op lange termijn is dit natuurlijk heel ongunstig. Voor je eigen geluk, maar ook voor je gewicht.
Je kunt emotie eten herkennen aan een of meerdere van de volgende kenmerken:
- Je bent bereid om naar de winkel te gaan alleen voor iets lekkers
- Je hebt specifiek trek in een product, zoals chocolade, koekjes of cake
- Je zou absoluut niet weten hoe je zonder een bepaald product de dag of avond door moet komen
- Je hebt al een maaltijd (ontbijt, lunch of avondeten) op en toch heb je zin in een bepaald product
- Je zak snoep of rol koekjes moet echt op. Je kunt het niet laten liggen en plotseling is de verpakking leeg
- De beleving van het eten is zo fijn (emotioneel) dat je blijft eten, terwijl je eigenlijk al vol zit
- Je hebt achteraf een schuldgevoel
Knelpunten oplossen bij emotie eten
Het is moeilijk om op te lossen, maar het helpt heel erg om de leegte die je voelt in kaart te brengen en te zorgen dat je krijgt wat je werkelijk nodig hebt. Je moet dus het probleem bij de kern aanpakken. Daar kunnen weer een hele hoop pijn en emoties bij vrijkomen. Je gaat immers naar de zere plek toe. Bedenk dat je daar doorheen moet om uiteindelijk het probleem een plek te kunnen geven of op te kunnen lossen. Deel je emoties met mensen die je vertrouwt. Je hoeft het nog niet eens over te veel eten te hebben, maar wel over de knelpunten die jou dwars zitten. Dat geeft rust en opluchting en je zult merken dat je minder behoefte krijgt aan te veel eten.
Overwinnen
Verder helpt het ook om wat er ook gebeurt te blijven eten volgens je dagmenu. Dan krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen. Bovendien voel je je gezonder. Met een gezond lichaam voel je je fitter en kun je de wereld beter aan. Als je weet dat je gevoelig bent voor bepaalde voedingsmiddelen is het slim om deze niet in huis te halen. Ook afleiding werkt heel goed. Naast werken aan je knelpunten moet je dus ook hard voor jezelf zijn en discipline opwekken bij jezelf. Achteraf ben je heel trots op jezelf omdat je een eetprobleem hebt overwonnen.
Herken jij jezelf in bovenstaande en ben je een emotie-eter? Ben je het zat en wil je het probleem nu aanpakken? Ga dan samen met een persoonlijke coach de strijd aan en leer te eten naar je behoefte.
Dit is zo herkenbaar voor mij! Ik heb een prima sport en eetritme,maar als ik spanning heb of moe ben dan gaat het mis. Ik heb dan als ik in bed lig een hekel aan mijn vreetbui,maar kan er helaas op dat moment niets aan doen.