Hetzelfde blijven doen, maar andere resultaten verwachten. Dat klinkt best gek toch?! Toch zie ik het in de sportschool steeds weer gebeuren, met name in de zone van de cardio-apparatuur.

 

Nog altijd zijn de aerobic-, step- en spinning lessen goed bezocht, en wordt de cardio- apparatuur in de sportschool enthousiast gebruikt door een grote groep mensen. De vraag is alleen: Behalen al die mensen dan ook hun gewenste resultaat? Het antwoord is NEE. Sterker nog, vaak gaat bij deze groep mensen het vetpercentage omhoog en de spiermassa omlaag.

 

Waarom?

 

Na 6 – 8 weken van continue cardiotraining bereik je als het ware een plateau fase. Als je van niet bewegen ineens wel gaat bewegen heeft dat absoluut nog zin, maar op een gegeven moment heeft je lichaam een andere prikkel nodig. Te frequente en langdurige cardiotraining kan bijvoorbeeld leiden tot vermoeidheid, angstaanvallen, allergieën, vermindering van het korte termijn geheugen of concentratieproblemen. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat Dementie of Alzheimer veel vaker voorkomt bij ‘duur sporters’.

 

Ook hormonaal gebeurt er van alles in je lichaam als je veel cardiotraining doet. Helaas niet positief. Het is een beetje ingewikkeld maar ik zal het hieronder zo makkelijk mogelijk proberen uit te leggen.

 

Continue cardiotraining verlaagd de hoeveelheid testosteron in je lichaam. Een verlaagde testosteron spiegel zorgt ervoor dat je minder spiermassa kunt opbouwen of dat je spiermassa verliest. Als je bedenkt dat spieren de organen zijn die de meeste energie verbranden in je lichaam, begrijp je ook dat afname van die spiermassa niet wenselijk is als je je lichaamssamenstelling wilt verbeteren.

 

Continue Cardiotraining stresst je lichaam ook als het ware, waardoor je een hogere corstisol spiegel creëert. Cortisol is het stresshormoon, een teveel van dit hormoon houdt direct verband met vetopslag op de buik. Dat is dus net wat we met z’n allen niet willen! Bovendien zorgt een toename van cortisol ervoor dat je spiercellen minder gevoelig worden voor het hormoon insuline. Dit betekent eigenlijk dat als je iets eet en je suikerspiegel stijgt, je lichaam meer insuline moet aanmaken om je suikerspiegel weer te laten dalen en de glucose(suiker in je lichaam) naar je spieren te kunnen brengen.

 

Een verhoogde insulinespiegel kan een toename in vetopslag tot gevolg hebben en heeft vervolgens weer een afname van het groeihormoon tot gevolg.  Groeihormoon is het verjongingshormoon, het stimuleert de vetverbranding en zorgt voor versnelling en verbetering van het herstel. Kortom, een negatieve spiraal waarbij het ene hormoon, het andere weer negatief beïnvloedt en niet zorgt voor het gewenste resultaat.

 

Onderzoek laat zien dat bijvoorbeeld High Intensity Training een veel effectievere methode is voor het verbeteren van de conditie en het verbranden van vet. Interval Training is een trainingsvorm waarbij de zeer hoge intensiteit wordt afgewisseld met herstelperioden op lage tot middelmatige intensiteit.

Ik zou zeggen, ga dat eens proberen!

 

 

Succes!

Joyce

Vega Burger
Volgende blogbericht

Plaats een reactie