Voeding

Geen brood, maar wat dan wel?

By 12-10-2015 Geen reacties

Brood, daarvan wordt je groot. Volgens de huidige opinie is dit echter niet altijd  het geval! Nou… je wordt er wel groot van (en soms dik), maar echt gezond is het niet. Klopt dat? Is brood echt zo slecht? En als je geen brood eet of wilt eten, wat moet je dan kiezen?

Tarwe onder vuur

Tarwe is de vijand, volgens veel mensen dan. Het is slecht voor van alles en nog wat, en oh die gluten! Ja gluten, zijn écht slecht.

Hmm… ik deel deze mening niet. Ten eerste omdat het nog niet is bewezen in voldoende gedegen wetenschappelijk onderzoek, ten tweede omdat deze mening vaak door goeroes op het internet wordt verkondigd. En die goeroes, tja daar baseer ik mijn voedingskundige mening niet helemaal op.

Tarwe minder gezond dan gedacht

Waar ik het wel mee eens ben, is dat we tegenwoordig te veel eenzijdig voedsel eten. En dan inderdaad: vooral tarwe. Brood is gemaakt van tarwe, en daar eten we in Nederland elke week dan ook heel wat sneetjes van. Werd vroeger de traditionele bruine boterham met kaas en een glas melk als volwaardige maaltijd gezien: tegenwoordig zijn daar wat nieuwe inzichten in te vinden. Want de manier waarop wij tegenwoordig tarwe eten, zorgt bij veel mensen voor (darm)klachten.

Bewerkt of onbewerkt

Tarwe en brood zijn niet direct ongezond, maar sterk bewerkte tarwe (zoals in witbrood, koekjes en witte pasta) bevatten lang niet meer zoveel voedingsstoffen als de volkoren graan. Wanneer je dus kiest voor brood: kies voor volkoren brood. Geen bruin brood, maar echt volkoren. Dit is gemaakt van de minst bewerkte vorm van tarwe. Als je daarbij ook nog eens kiest voor zoveel mogelijk onbewerkt, het liefst biologisch en brood volgens de traditionele methode (dat is zuurdesem, geen gist brood), dan is een boterham helemaal niet zo slecht. Zo pik je letterlijk alle graantjes mee en heb je een super gezonde boterham voor je neus! Want een biologische zuurdesem volkorenboterham is een totaal ander verhaal dan een witte supermarkt kadet.

Last van je buik? Kies spelt en zuurdesem brood

Heb je last van je spijsvertering? Dan kan het helpen om te kiezen voor speltbrood. Spelt is makkelijker te verteren dan tarwe. Heb je ook daar nog last van, zoek dan naar zuurdesem (spelt) brood. Zuurdesem brood is makkelijker te verteren dan gistbrood. 100% zuurdesem speltbrood is voor mensen met darmklachten daarom veel fijner dan ‘gewoon’ volkoren tarwe brood.

Minder brood

Volkoren brood (van tarwe, rogge, spelt etc.) kunnen een belangrijke plaats innemen in een gezond voedingspatroon. Een boterham met kaas smeren voor onderweg is ook makkelijker dan een kom soep meenemen, en een stuk beter dan een suikerrijke mueslireep! Maar we eten met z’n allen wel erg veel brood. En dat is niet nodig! Je mist dan de mogelijkheid om ook andere belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Houd daarom de balans: kies af en toe brood, en af en toe iets anders!

Geen brood, maar wat dan wel?

Wanneer je gewend bent veel brood te eten, kan het in eerste instantie lastig zijn om minder brood te gaan eten. Maar je went eraan! Na een tijdje wíl je zelfs niet meer twee keer op een dag brood eten, maar is 1 keer per dag of 1 keer per twee dagen voldoende. En daarom ook super gezond!

Nu het belangrijkst: wat kies je in plaats van brood? Ik geef je 10 super gezonde opties:

  • Salade: er zijn zoveel mogelijkheden! Kies niet alleen sla als basis, maar ook andere groenten zoals wortel, tomaat, courgette of gekookte groenten. Peulvruchten, noten, zaden of pitten erbij en een goede dressing. Kies af en toe ook voor een stukje vis, gevogelte of eventueel wat kaas zoals feta.
  • Soep: lekker verwarmend en voedzaam voor in de winter.
  • Smoothie: de perfecte mogelijkheid om groente, fruit, noten en granen op een gezonde en snelle manier binnen te krijgen. Kinderen smullen ervan!
  • Fruit: vol met vezels en vitamine C voor een goede weerstand.
  • Ei: roerei, gebakken ei, gekookt ei: vol met eiwitten voor een vol gevoel, helemaal als je hem serveert met een salade of er een groente-omelet van maakt.
  • Granola: met melk of yoghurt het perfecte ontbijt.
  • Handje noten, zaden en of pitten: vol met gezonde vetten en Vitamine E: vult goed.
  • Rauwkost: knabbel lekker veel vezels en mineralen weg.
  • Zelfgemaakte, suikervrije baksels: muffins, mueslirepen, snackballetjes: zelf maken en je weet precies wat voor (gezonds!) erin gaat.
  • Restjes van gisteravond: de avondmaaltijd bevat vaak allerlei gezonds: waarom de restjes niet serveren als koude of warme lunch de volgende dag? Wij bij Pro Academie doen dat erg vaak en dat bevalt zo goed! Je staat ’s avonds toch al in de keuken, dus waarom niet een portie extra maken? Dit scheelt je tijd, geld en nadenk-werk.

Gezonde Groeten,

mirte

Mirte

Auteur Mirte

Ik begeleid jou graag naar een gezond en fit lijf, met behulp van een goede voeding en voldoende beweging. Maar ook aspecten als stress en slaap komen voorbij: gezond zijn én blijven hangt van een heleboel factoren af. Niet iedereen is hetzelfde, en daarom betekent een gezonde leefstijl en voeding voor de één wellicht iets anders dan voor de ander. Daarom werk ik bij ProAcademie, want deze visie is voor het hele team van ProAcademie belangrijk!

Meer berichten van Mirte

Plaats een reactie