‘Verrijkt met omega 3’ staat er op het kuipje halvarine. Leuk, maar wat heb je aan die omega 3? En wat is dan die omega 6? Is dat twee keer omega 3?  Rondom de omega familie wordt veel geschreven maar is ook veel onduidelijkheid. Zowel bij de consument als in de wetenschap. Een poging om het een en ander op te helderen over die bijzondere omega vetzuren.

Waar zijn omega’s goed voor?

Omega 3 en 6 behoren tot de groep van meervoudige onverzadigde vetzuren. Kortweg, goede vetten. Deze goede vetten hebben een positief effect op het cholesterolgehalte, bloeddruk en het immuunsysteem. Je vindt omega 3 vooral in vette vis zoals makreel, haring, zalm en ansjovis maar ook in eieren, diverse oliën (bv lijnzaadolie), groene groente en melk (-producten) van graseters (bv grasboter). Omega 6 komen we vooral tegen in de vorm van linolzuur waar veel halvarines en margarines mee verrijkt zijn. Maar zonnebloem-, rijst- en olijfolie zijn van nature al rijk aan linolzuur en dus een goede keuze. Net als een handje noten of zaden een makkelijke manier om aan je dagelijkse dosis omega 6 te komen.

Hoeveel heb je eigenlijk nodig?

Vooral de verhouding waarin je omega 3 en 6 tot je neemt is van belang. Bij de meeste mensen is deze verhouding uit balans. De inname van omega 6 is te hoog ten opzichte van de inname van omega 3. Hierdoor wordt het positieve effect van de goede vetten geremd. De wenselijke verhouding zou zijn drie tot vijf delen omega 6 tegenover één deel omega 3. Om deze verhouding te realiseren zullen we ons dus meer moeten richten op de consumptie van omega 3. Wat vaker een stukje vette vis en een extra schepje groene groente op het menu kan dus geen kwaad.

Ook nog iets met omega 9…

In het rijtje van omega 3 en 6 wordt ook vaak omega 9 genoemd. Deze behoort niet tot dezelfde familie als de 3 en de 6 maar is een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. Hiermee niet minder belangrijk want omega 9 is o.a. belangrijk voor het soepel houden van de celwanden, werkt ontstekingsremmend en verlaagt het ongunstige cholesterol in het bloed. Je vindt omega 9 vooral in olijf- en sesamolie, avocado, pinda’s, hazelnoten en amandelen.

 

De wetenschap doet veel onderzoek naar de juiste verhouding van omega’s voor het juiste effect. In de tussentijd wat vaker vis, wat meer variëren met oliën en lekkere zaden en noten op het menu kan zeker geen kwaad!

 

Liefs Lisa

Plaats een reactie