Af en toe een verfrissend ijsje in de zomer, of een romig bolletje in de winter: ijs is heerlijk! Meestal is ijs alleen niet zo gezond. Dat kan anders: maak gezond ijs van fruit, kokosmelk en ander gezond spul!


Waarom is ijs niet gezond?

IJs is voor je geestelijke gezondheid af en toe heel erg goed, want meestal wordt je erg gelukkig van een bolletje op een knapperig hoorntje. Als je het met mate eet, kan je ontzettend blij worden van een lekker ijsje! Niet geheel onbelangrijk. Maar voor je lichamelijke gezondheid is het beter niet te vaak ijs te eten. In ijs zit vaak veel suiker en weinig andere nuttige voedingsstoffen. Ook een overdaad aan slagroom is niet bijzonder gezond.

In supermarkt ijs zit daarnaast ook nog vele conserveringsmiddelen, emulgatoren en andere ingrediënten die de natuur niet uit zich zelf maakt. Fabrieksvoedsel is daarom meestal niet hetgeen dat je te veel op je menu wilt zetten.

 

Gezond ijs: maak het zelf!

Ga zelf de keuken in om ijs te maken, met of zonder ijsmachine, en je hebt eigenlijk bijna meteen gezond ijs! Maak je traditioneel ijs met veel suiker en room? Doe dit alleen voor een bijzondere gelegenheid, want dit is niet erg gezond ijs. Maar wanneer je ijs maakt van allerlei gezonde ingrediënten zoals fruit, kokosmelk, notenpasta’s, avocado en cacaopoeder dan veranderd je bakje koude hemel in een bakje gezonde koude hemel!

Hoe doe je dat en wat gebruik je hiervoor?

 

Hoe maak je gezond ijs?

De basis van gezond ijs, net als met elk ander ijs, is een (dik) vloeibare massa. Dit kan een romige massa zijn (met bijvoorbeeld kokosmelk en cashewpasta, een soort vla), of een fruitige massa (met fruitpuree). Je maakt als het ware een smoothie!

Doe alle ingrediënten in de blender (eventueel geschild) en mix tot een romige smoothie. Voeg eventueel wat yoghurt of (plantaardige) melk toe als het fruit zich niet goed fijn laat malen. Vries de smoothie in (roer af en toe om ijskristallen te voorkomen), gebruik een ijsmachine of giet het in ijsvormpjes voor een super gezond ijs-stokje voor kinderen.

 

Fruit

Nummer één om gezond ijs mee te maken is fruit. Puur fruit, dus geen vruchtensap uit pak maar gewoon een stuk fruit van de fruitschaal. Sorbetijs wordt vaak gemaakt van suikerwater met fruitsap, maar waarom alle gezonde stoffen uit het fruit wegfilteren om er fruitsap van te maken? Gebruik gewoon een heel stuk fruit en maak hier een smoothie van!

Fruit is zoet van zichzelf: gezonde suikers met in een verpakking vol met vitamines, mineralen en vezels. Hiermee maak je daarom het perfecte gezonde ijsje.

Voorbeelden om heerlijk ijs mee te maken: aardbeien, frambozen, banaan, peer, blauwe bessen, ananas, perzik, abrikoos, verse vijg, mango en kersen.

 

Notenpasta

Je verwacht het niet, maar een notenpasta is de ideale basis voor een romig soort ijs. Mix het met de rest van de ingrediënten en je ijs zal heerlijk romig smaken. Gebruik bijvoorbeeld cashewnotenpasta, amandelpasta of pompoenpittenpasta. En voor de ultieme pinda sensatie: gebruik eens pindakaas in bijvoorbeeld bananenijs!

 

Kokosroom en kokosmelk

Gebruik kokosroom melk in plaats van room, om er gezond ijs van te maken. Eet je liever helemaal plantaardig? Gebruik dan kokosmelk in plaats van melk in een recept. Ook andere soorten plantaardige melk zijn erg geschikt om gezond ijs mee te maken. Denk aan amandelmelk, rijstmelk, hazelnotenmelk etc. Helemaal op de gezonde toer? Maak zelf notenmelk van cashewnoten, amandelen of hazelnoten!

 

Gezond chocolade ijs met cacao

Gezond chocolade ijs maak je met cacaopoeder, niet met chocolade. Cacaopoeder zit vol gezonde stoffen, en bevat geen suiker. Cacaopoeder mengt alleen niet goed met koude, waterige ingrediënten. Doe de cacao daarom in de blender en mix het met de rest van de ingrediënten of verwarm het eerst in een pannetje met een beetje water of melk.

 

Gedroogde vruchten

Om jouw gezonde ijs wat zoeter te maken, kan je gebruik maken van dadels, vijgen, rozijnen, gedroogde abrikoos of andere gedroogde vruchten. Laat even wellen in water, en pureer (mee). Wel zoet, maar ook gezond. Goed zoet!

 

Toch een beetje suiker nodig?

Wanneer een recept echt om suiker vraagt, kan je hier een keer voor kiezen. Maar gebruik het liefst een ander soort zoetstof dan suiker. Suiker is sterk bewerkt en bevat weinig nuttige voedingstoffen. Ahornsiroop, rijststroop, speltstroop, kokosbloesemsuiker en palmsuiker zijn ook bewerkte soorten suiker, maar bevatten vaak nog wel een paar vitamines en mineralen. Het zorgt ook voor een piek in je bloedsuikerspiegel, maar geeft daarbij ook nog wat gezonde voedingsstoffen. Damage control dus!

 

Wil je meer van dit soort lekkere en gezonde recepten en tips voor de zomer? Kies je eigen persoonlijke coach en krijg tips en tricks om de zomer slank door te komen.

 

Mirte

Auteur Mirte

Ik begeleid jou graag naar een gezond en fit lijf, met behulp van een goede voeding en voldoende beweging. Maar ook aspecten als stress en slaap komen voorbij: gezond zijn én blijven hangt van een heleboel factoren af. Niet iedereen is hetzelfde, en daarom betekent een gezonde leefstijl en voeding voor de één wellicht iets anders dan voor de ander. Daarom werk ik bij ProAcademie, want deze visie is voor het hele team van ProAcademie belangrijk!

Meer berichten van Mirte

Plaats een reactie