Waarom gezond? Deze heerlijke cantuccini koekjes zijn gemaakt zonder geraffineerde suikers, met volkoren meelsoorten en met heerlijke nootjes. En ook nog eens glutenvrij! De koekjes zijn wat minder zoet dan je ze normaal gewend bent, maar daarom niet minder lekker! Houd je van wat zoeter? Voeg dan 25 gram meer kokosbloesemsuiker, of een beetje stevia extra toe.
Voor dit recept heb je een glutenvrije volkoren meelmix nodig. Deze kun je ontzettend makkelijk zelf maken door gelijke delen van de volgende soorten te mengen:
- volkoren rijstmeel
- boekweitmeel
- havermeel (dit kun je ook zelf maken door havermout te malen in de blender of keukenmachine)
- amandelmeel
- teffmeel
- quinoameel
- gierstmeel (ook deze maak je makkelijk zelf door gierstvlokken te malen in de blender of keukenmachine)
- fijn maismeel (polenta)
- eventueel maizena of aardappelzetmeel (maar liever niet: deze bevatten niet zo veel vezels)
Gebruik minimaal 4 verschillende soorten, zo combineer je verschillende bakeigenschappen en krijg je het beste resultaat. Bij Pro Academie gebruiken we vaak in ieder geval haver, rijst en amandelmeel – aangevuld met 1 of 2 andere soorten voor de lekkerste smaak en structuur!
Ingrediënten voor 15 stuks
- 200 g glutenvrije volkoren meelmix (zie hierboven).
- 60 g kokosbloesemsuiker
- 2 tl bakpoeder
- rasp van 1,5 (biologische) citroen
- 2 eieren
- 4 el (plantaardige) melk
- 125 g rauwe amandelen
- snufje zout
Maken
[wlm_private “PA-lid Starter|PA-lid Medium|PA-lid Professional|ProAcademie – Kickstart”]
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Splits 1 ei. Roer het eiwit samen met het 2e ei los en houd het eigeel apart voor later gebruik.
- Roer meel, kokosbloesemsuiker, bakpoeder en een snufje zout in een kom door elkaar. Voeg het ei, de citroenrasp en de amandelmelk toe en roer met een garde tot een beetje een plakkerig deeg. Voeg de amandelen toe en roer tot ze goed verdeeld in het deeg zitten.
- Maag van het deeg 2 lange, platte staven (ca. 4 cm breed en 2 cm hoog) en leg op de bakplaat. Bestrijk de staven met het overgebleven eigeel en bak in 20 minuten goudbruin.
- Laat de staven even afkoelen. Snijd vervolgens over de breedte in plakken en leg de koekjes met de snijkant omhoog weer op de bakplaat. Bak de volkoren cantuccini koekjes in nog eens 10 minuten knapperig en droog.