Alles in ons lichaam heeft een functie, ieder proces in ons lichaam ook. Neem bijvoorbeeld de spijsvertering. Het proces van de spijsvertering is een prachtig systeem dat foutloos werkt. Wel is het van belang, dat ons lijf de kans krijgt, dit proces goed op gang te brengen. Wat is de rol van kauwen in een gezonde levensstijl?

Er staat een heerlijke maaltijd op tafel. Je hebt gezellige tafelgasten. Alle ingrediënten voor een fijn etentje zijn aanwezig. Waarom nemen we dan niet de tijd om rustig te eten? Voedsel wordt vaak niet goed gekauwd en te snel doorgeslikt. Dit maakt het ons lichaam niet gemakkelijk om tot een goede spijsvertering te komen zonder lichamelijke klachten; wat te doen?

Spijsvertering begint bij kauwen

De spijsvertering begint al in de mond. Ons speeksel bevat het enzym amylase. Door het kauwen wordt amylase door het voedsel gemengd waardoor de (voor-)vertering van koolhydraten in gang wordt gezet. Daarnaast zorgt kauwen er voor dat onze hersenen een seintje krijgen dat de spijsvertering op gang komt.

Winderigheid

Heb je vaak last van winderigheid? Dan bestaat er een grote kans, dat dit wordt veroorzaakt, door te grote stukken voedsel die je doorslikt. Wanneer eten niet goed is fijngekauwd, kan het niet goed verteren. Hierdoor ontstaat naast buikpijnklachten ook gasvorming in de darmen. Geen prettig gevoel en ook niet prettig voor de mensen om je heen.

Afvallen

Wanneer je wilt afvallen, is het ook goed om langzaam en bewust te eten. Geniet van het eten, proef bewust tijdens het kauwen. Het verzadigingshormoon wordt geactiveerd na 15 tot 20 minuten en geeft aan dat je vol zit. Door rustig te eten voorkom je voorkomt dat je meer eet dan nodig is voordat je lichaam je een signaal geeft dat het genoeg gehad heeft. Dus niet meer ‘de broek op de vreethaak’.

Relaxt kauwen, relaxt voelen!

Denk je dat je te druk bent om ontspannen en langzaam te eten? Omgekeerd werkt het ook, door langzaam te eten, word je ook meer ontspannen! Neem iedere dag de tijd, van je eten te genieten. Het is de brandstof, die jouw motor draaiende houdt!

 

Liefs Lisa

Mango chiapudding
Volgende blogbericht

Plaats een reactie