Gezondheid

Goedkoop Superfood

By 02-10-2015 Geen reacties

Niet alleen exotische gojibessen en hennepzaad, maar juist ook Hollandse boerenkool en havermout. Superfood zijn in mijn ogen voedingsmiddelen die bomvol gezonde stoffen zitten, maar die niet altijd duur moeten zijn of uit de uithoeken van de wereld te komen. Superfood vindt je ook in de gewone schappen in de supermarkt, benieuwd wat dat is? Ik laat je goedkoop superfood zien, voor elke dag!

Peulvruchten, goedkoop superfood nummer 1!

Uit het verdomhoekje: peulvruchten kunnen weer! Ze zitten vol eiwitten, koolhydraten, B-vitamines, vezels en mineralen.

Er zijn verschillende soorten peulvruchten: verse (zoals snijbonen, sperziebonen en tuinbonen), gedroogde (zoals bruine bonen, linzen en kidneybonen), kiemgroente (zoals alfalfa en taugé) en pinda’s. Te gebruiken als groente, koolhydraatbron of vleesvervanger.

Heerlijk in een salades, homemade vega-burgers of gepureerd als basis van een brownie of humus. Ideaal, veelzijdig en goedkoop superfood dus!

Vergeet dagelijks vlees, kies voor noten, zaden en pitten

Vol met goede vetten, eiwitten, mineralen, vitamine E en B-vitamines. En vooral: lekker!! Echt plantaardig, soms iets duurder, maar meestal in verhouding toch goedkoop superfood wat je ook kan gebruiken als volwaardige vleesvervangers. Koop ze in bulkverpakkingen: dat scheelt geld. Vooral walnoten, amandelen en hazelnoten zijn toppers.

Vis(vetzuren) voor een blij gevoel

Visvetzuren, of eigenlijk de omega-3 vetzuren waar vis rijk aan is, zijn in mijn ogen een echt wondermiddel. Je hersenen draaien sneller, je presteert beter en voelt je minder down. Onderzoek toont namelijk steeds vaker aan dat omega-3 vetzuren mogelijk helpen bij depressiviteit, dementie en slecht leergedrag. Het houdt je hart en bloedvaten in ieder geval lekker soepel. Hoe vetter de vis, hoe meer gezonde visvetzuren.

Kies vooral voor zalm, makreel, haring, sardines en forel. Eet vis niet alleen in de avond, maar ook vaker (gerookte) vis tijdens de lunch: op brood of door de salade.

Haver(mout) fills you up!

Hot en happening, goedkoop en zo ontzettend veelzijdig! Havermout verlaagt het cholesterolgehalte door de oplosbare vezels, vult enorm goed door diezelfde vezels en bevat veel antioxidanten. Een pakje havermout is ook nog eens één van de goedkoopste producten die je in de winkel kan vinden: tel één en één bij elkaar op en je komt bij een van de toppers van goedkoop superfood.

Maak er de lekkerste warme ontbijtjes, zelfgebakken koeken, pannenkoeken, granola en gezond paneermeel voor door de gehaktbal van.

Ooh Avocadooo

Vol met onverzadigde vetzuren welke goed zijn voor hart- en bloedvaten. Maar ook eiwitten, vezels, foliumzuur en vet oplosbare vitamines K en E. Avocado is misschien wel de winnaar in deze categorie goedkoop superfood.

Geweldig in huisgemaakte guacamole, op een sandwich en in een salade.

Boerenkool, superfood van Hollandse bodem

We eten het al sinds jaar en dag, vooral in de stamppot. Boerenkool is rijk aan vitamine C en bevat zelfs meer calcium dan melk!

Boerenkool is daarom weer helemaal terug van weggeweest, niet alleen lekker in de stamppot maar ook roergebakken, in smoothies of spreads.

Gewoon volkoren

Ik noem het superfood: want volkoren (pseudo)granen zijn geweldig! Vol vezels, mineralen en B-vitamines. Witbrood is niet bijster gezond (waarom halen we eigenlijk alle voedingsstoffen uit een geweldig natuurproduct?), maar voor volkoren granen hoeven we echt niet bang te zijn.

Kies echt volkoren, geen bruin, en varieer zoveel mogelijk in graansoorten. Kies niet alleen voor de standaard tarwe, maar wissel af met boekweit, zilvervliesrijst, spelt, gierst en quinoa. Een simpele en makkelijke stap in de gezonde richting!

Wat mis jij nog in dit rijtje van goedkoop superfood? Laat het hieronder weten!

Mirte

Auteur Mirte

Ik begeleid jou graag naar een gezond en fit lijf, met behulp van een goede voeding en voldoende beweging. Maar ook aspecten als stress en slaap komen voorbij: gezond zijn én blijven hangt van een heleboel factoren af. Niet iedereen is hetzelfde, en daarom betekent een gezonde leefstijl en voeding voor de één wellicht iets anders dan voor de ander. Daarom werk ik bij ProAcademie, want deze visie is voor het hele team van ProAcademie belangrijk!

Meer berichten van Mirte

Plaats een reactie