Hormoonbalans bij vrouwen

Soms doen we een beetje lacherig over de rol van hormonen. Als iemand heftig reageert op iets kleins zeggen we al snel: ‘het zullen de hormonen wel zijn’. Hoe luchtig we hier soms ook over doen, een juiste hormoonbalans, speelt wel degelijk een hele belangrijke rol in ons lichaam. Als je het wat zwart-wit stelt zijn wij eigenlijk niet meer dan wat water, weefsel en onze hormonen.

Ondanks dat een goede hormoonhuishouding van groot belang is, wordt het vaak over het hoofd gezien. Dit is jammer, omdat veel lichamelijke klachten en ongemakken veroorzaakt worden door een verkeerde hormoonbalans.

In dit artikel lees je of jij wellicht ook last hebt van een verkeerde hormoonbalans. Hiervoor bekijken we eerst de werking van de hormoonhuishouding en welke hormonen er allemaal zijn. Verderop lees je hoe je kunt merken dat je last hebt van een verstoorde hormoonbalans.

 

Wat doen de hormonen normaal gesproken

Waar de hormoonhuishouding bij mannen relatief eenvoudig is, is deze bij vrouwen vrij ingewikkeld. Verschillende hormonen komen op verschillende momenten vrij en de waarden schommelen voortdurend. Ook werken de hormonen op elkaar in, en een overschot van het ene hormoon kan een tekort van het andere veroorzaken. In sommige gevallen kom je in een soort vicieuze cirkel terecht die moeilijk te doorbreken is.

De belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen zijn oestrogenen, progesteron en testosteron. Hoewel veel mensen denken dat testosteron alleen voor mannen belangrijk is, speelt het ook een grote rol in de hormoonhuishouding van vrouwen. De geslachtshormonen beïnvloeden meer dan alleen de werking van de voortplantingsorganen, ze bepalen van alles binnen het lichaam, van de groei van de spieren tot je libido, je energiehuishouding, het immuunsysteem en zelfs op de hersenen (bron).

Alsof dit nog niet genoeg is zijn er ook tal van andere hormonen met een specifieke functie. Denk hierbij aan hormonen als cortisol (het stresshormoon), leptine en ghreline (die een belangrijke rol spelen in je hongergevoel), schildklierhormonen en insuline. De geslachtshormonen en de overige hormonen werken ook op elkaar in.

 

Problemen met de hormoonbalans

Zoals je kunt verwachten op basis van wat je net hebt gelezen, kan er van alles gebeuren met de hormoonhuishouding. Een verkeerde hormoonbalans is dan ook een veel voorkomend probleem en het veroorzaakt veel verschillende klachten. Vaak zijn dit vage klachten waarvoor de oorzaak en(en dus ook de behandeling) ergens anders gezocht wordt.

Dit is overigens niet altijd helemaal onjuist. Omdat stress invloed heeft op je hormonen, kan stress ervoor zorgen dat je hormoonbalans verstoord raakt. Maar in de meeste gevallen verergert stress een bestaande disbalans in de hormoonspiegel (bron). Je kunt dan misschien wel de stress wegnemen, maar daarmee is de uiteindelijke oorzaak van je klacht nog niet verholpen.

Hoe merk je dat je hormoonbalans verstoord is?

Door je lichaam goed in de gaten te houden, kun je er gelukkig wel achter komen of je misschien last hebt van problemen met je hormoon. Let hierbij op de volgende signalen.

 

  1. Aankomen of meer buikvet:
    Een van de belangrijkste tekenen van een verstoorde hormoonbalans is dat je aankomt. Meestal leidt een verstoring in de hormoonbalans er toe dat je meer buikvet opslaat. De oorzaak hiervan kan liggen bij verschillende hormonen.
  2. Moeheid of slappe spieren:
    Sommige vrouwen hebben last van een onverklaarbare moeheid. Ondanks dat ze wel goed slapen blijven ze zich moe voelen. Soms gaat dit samen met een gewichtstoename of met een gevoel van slapheid in de spieren. Er zijn veel verschillende hormonen die deze verschijnselen kunnen veroorzaken.
  3. Minder zin in seks:
    De zin in seks wordt voor een groot deel gereguleerd door de geslachtshormonen. Als je testosteron en oestrogeenwaarden uit balans zijn, is de kans groot dat je weinig of zelfs helemaal geen zin in seks hebt (bron). Ook kleine kwaaltjes als pijn bij het vrijen kunnen het gevolg zijn van hormonale problemen.
  4. Prikkelbaarheid, angst of depressie:
    Veel vrouwen hebben voordat ze ongesteld worden een natuurlijke piek in hun oestrogeenwaarden, waardoor ze wat prikkelbaarder worden en soms wat angstiger. Dit gaat na een paar dagen vanzelf weer over. Heb je echter voortdurend last van deze symptomen, dan is er wellicht meer aan de hand.
  5. Eetbuien:
    Het is wellicht enigszins geruststellend dat eetbuien niet alleen worden veroorzaakt door mentale zwakte. In veel gevallen zijn eetbuien het gevolg van een verstoorde hormoonbalans en het is dan ook niet raar dat de eetbuien zo vreselijk moeilijk tegen te houden zijn (bron).

 

Wat kun je er aan doen?

Omdat er veel verschillende hormonen zijn die allemaal uit balans kunnen zijn, is het lastig om aan te geven wat in jouw specifieke geval het probleem is. Medicatie (bijvoorbeeld in de vorm van extra hormonen) is vaak alleen een oplossing in zware gevallen.

Zo verschillend als de oplossingen zijn, zo verschillend zijn ook de oplossingen. Vaak wordt er een persoonlijk schema opgesteld met daarin combinaties van aanpassingen in voeding en sportgewoonten. Denk jij dat jij een verkeerde hormoonbalans hebt, neem dan contact op met een coach met kennis over hormonen. Een coach kan aan de hand van jouw specifieke situatie een plan opstellen op jouw hormoonbalans te verbeteren.

 

Start vandaag nog met je eigen persoonlijke coach en herstel je hormoonbalans. Ben je benieuwd welke coach geschikt is voor jou? Doe de test

Plaats een reactie