Eigenlijk kent iedereen het maar hebben we het er vrijwel nooit over; onrustige darmen. Een opgeblazen gevoel, winderigheid, krampen en verstopping komen vaker voor dan je denkt! Toch voelen veel mensen zich ongemakkelijk om het hier over te hebben. Dit is nergens voor nodig, want wist je dat de meerderheid van de Nederlanders aangeeft wel eens last te hebben van een opgeblazen gevoel of winderigheid? Eigenlijk is het dus een heel normaal onderwerp. En het belangrijkste; wat doe je eraan?

 

Oorzaken

Er zijn vele oorzaken welke kunnen lijden tot een rommelige buik, maar de hoofdoorzaak is een verstoring van je spijsvertering. Oorzaken zijn bijvoorbeeld stress, te veel of te weinig hebben gegeten of iets verkeerds hebben gegeten.

Ook kan je last hebben van een spastische darm, een schimmel of een allergie voor één of meerdere voedingsmiddelen. Heb je dus vaak veel last van je darmen op een manier dat je niet meer normaal kan functioneren? Ga dan naar de huisarts om een allergie of andere darmaandoening uit te sluiten. Anders is dit artikel zeer geschikt om je een handje op weg te helpen!

Houdt een ‘rommelboekje’ bij

Niet iedereen reageert hetzelfde op bepaalde voedingsmiddelen en momenten. Je snapt vaak niet waar dat rommelige of nare gevoel nu vandaan komt; wat heb ik verkeerd gedaan? Handig is om uit te zoeken waar jij persoonlijk veel last van krijgt. Houdt daarom twee tot drie weken een dagboek bij, jouw rommelboekje. Het is misschien even werk, maar als je eenmaal weet waardoor de klachten komen is het een stuk makkelijker om ze aan te pakken en heb je hier de rest van je leven plezier van.

Houd in jouw rommelboekje de volgende punten bij. Hoe laat heb je gegeten? Waar heb je gegeten; zit of sta je? Hoe voelde je je vlak voor, tijdens en na de maaltijd? Ontspannen, gestressed? Welke voedingsmiddelen heb je gegeten? Waar heb je last van na afloop (of heb je juist nergens last van)? Hoe lang duurt het tot je klachten krijgt? Makkelijk is om het in een soort schema/overzicht bij te houden zodat je het later makkelijk zelf kan analyseren. Geef eventueel cijfers aan de ernst van de klachten zodat je weet waar je meer of minder last van krijgt.

En nu?

Nu je weet waar jouw klachten vandaan komen is het belangrijk om deze situaties en/of voedingsmiddelen te vermijden. Dat klinkt eigenlijk heel simpel maar is het niet altijd. Je gaat uiteten of bij iemand anders eten en dan heb je minder invloed op jouw eetpatroon. Dat is logisch en niet erg, maar probeer ook in deze gevallen zoveel mogelijk jouw ‘trigger’ voedingsmiddelen en situaties te voorkomen. Want uiteindelijk heb je er zelf alleen maar last van als je ’s avonds weer last krijgt van je darmen.

 

Wees dat vervelende gevoel voor

Meestal krijg je klachten als reactie op iets waar jij voor hebt gekozen; te veel eten, een ‘trigger’ voedingsmiddel of te weinig bewegen. Wees je darmen dus voor en probeer ze zoveel mogelijk te helpen met de volgende tips.  Je zal merken dat dit al een hoop verlichting geeft van je klachten.

  • Regelmaat. Eet op regelmatige tijdstippen en probeer zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan.
  • Eet niet te snel. Hierdoor is het voedsel niet goed voor verteerd en kan je lucht inslikken wat later kan zorgen voor problemen in je spijsvertering.
  • Eet niet te veel en niet te weinig. Te veel eten zorgt ervoor dat je spijsvertering gaat tegenstribbelen, maar wanneer je te weinig hebt gegeten kan je problemen krijgen omdat alle holtes te leeg zijn.
  • Beweeg voldoende. Te weinig beweging kan zelfs voor ernstige darmklachten zorgen.
  • Drink voldoende. Bij te weinig water kan je lichaam niet voldoende verteringssappen aanmaken en het voedsel dus ook niet goed verteren.
  • Eet voldoende vezels.
  • Eet minder dierlijke producten. Het lichaam heeft meer moeite en tijd nodig om deze te verteren.
  • Vermijd of beperk voedingsmiddelen welke gas produceren of de darmen op een andere manier triggeren. Voorbeelden hiervan zijn alle koolsoorten (behalve bloemkool en broccoli), ui, paprika en peulvruchten (zoals bonen en linzen). Maar ook zoetstoffen (in vrijwel alle zoete light producten), prei, kauwgum, koolzuurhoudende dranken, koffie, melkproducten, te veel suiker, te veel vet en citrusvruchten kunnen voor problemen zorgen.
  • Probiotica. Dit zijn goede bacteriën zoals in Vifit, Actimel, Activia en Yakult. Bij sommige mensen geeft dit verlichting, maar niet bij iedereen. Zelf  dus een beetje uitvogelen wat voor jou het beste werkt!

 

Lisa

 

Mindful eten
Volgende blogbericht

Plaats een reactie