Wij Nederlanders houden van kaas. Wij eten het vaak en we denken dat het goed voor ons is. Iedereen heeft ook zijn eigen voorkeur voor een bepaalde kaas. Maar hoe gezond is kaas eigenlijk?
Om duidelijk uit te kunnen leggen of en hoe gezond kaas is eerst meer over de verschillende soorten kaas die er zijn.
Soorten kaas
Er zijn drie soorten consistenties:
Harde zuivel kazen (Cheddar, Goudse)
Halfharde zuivel kazen (Port Salut, St. Paulin)
Zachte zuivel kazen (Brie, Camembert)
Kaas bestaat voor een groot deel uit water. Van een stuk kaas van 100 gram is 40 gram water. Er blijft dus 60 gram vaste (droge) stof over wat de eigenlijke kaas is. Wanneer er bijvoorbeeld op de verpakking 48+ staat, betekent dit, dat van de vaste stof (de overgebleven 60 gram) 48% uit vet bestaat (28,8 gram).
Hoe zachter de kaas, hoe vetter deze is. Door het hoge vetgehalte wordt de kaas zachter. Zachte zuivelkazen zijn dus vetter dan harde zuivelkazen.
Rijpingstijd
Kazen worden ingedeeld op rijpingstijd. Ook die vind je op de verpakking.
Jonge kaas 4 weken
Jong belegen kaas 8 weken
Belegen kaas 4 maanden
Extra belegen kaas 7 maanden
Oude kaas 10 maanden
Voor het vetgehalte maakt het niet uit of de kaas jong of oud is daar het vetgehalte op “droge stof” (dit is totale gewicht min het vocht) wordt berekend. Deze droge stof wijzigt niet gedurende het rijpingsproces.
Goede eigenschappen
Wanneer je kaas met mate consumeert, profiteer je van de goede eigenschappen. Kaas is een bron van eiwitten. Eiwitten heb je nodig voor de opbouw, reparatie en het onderhoud van lichaamscellen.
Daarnaast is kaas een belangrijke leverancier van calcium. Een plak kaas levert evenveel calcium op als een glas melk. Ons lichaam heeft calcium nodig om de botten sterk te houden. Ook levert kaas een redelijke hoeveelheden vitaminen A, D, E en K (in vetoplosbare vitamines). Een verrassend voordelige eigenschap van kaas is dat het de tanden beschermt tegen tandplak en gaatjes. Dus zet gerust je tanden eens in een plak kaas!
Wees matig
Teveel van iets eten is meestal niet goed. Dit geldt ook voor kaas. Kaas bevat vaak veel vet en dan ook nog eens het ongunstige verzadigde vet die het cholesterolgehalte verhogen en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. En ook op zout gebied is kaas niet ideaal want een plak kaas op brood bevat al snel 200 mg zout.
Geniet van kaas maar doet dat met mate. Kies voor de slanke varianten zoals 20+ en 30+. Ook cottage cheese en hüttenkӓse zijn kazen die weinig vet bevatten.
Jerry