Ingrediënten voor 10 crackers
- 200 g zaden en pitten (bv. gebroken lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten etc.)
- 5 el water (of 1 ei)
- 1 el olijfolie
- 1/2 tl zout
- optioneel: 1/2 tl xanthaangom of psyllium (dit houd de crackers iets beter aan elkaar)
- optioneel: 1 el gedroogde kruiden, naar smaak. Bijvoorbeeld Italiaanse kruiden of Mexicaanse kruiden.
Maken
[wlm_private “PA-lid Starter|PA-lid Medium|PA-lid Professional|ProAcademie – Kickstart”]
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Mix de zaden in een keukenmachine of blender tot een korrelig meel.
- Meng alle ingrediënten goed door elkaar en kneed tot een stevige deegbal. Mocht het deeg iets te droog zijn voeg dan steeds een paar druppels water toe.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en druk het deeg uit tot een platte ‘plaatkoek’. Snijd de plaatkoek in rechthoekige stukken en leg ze iets van elkaar op de bakplaat.
- Bak de crackers in ca. 15 tot 20 min. of goudbruin in de oven. Ze zijn nu waarschijnlijk nog een beetje zacht. Laat goed afkoelen zodat de crackers knapperig worden.
- In een goed luchtdichte box of knäckebröd trommel kan je deze crackers ca. 2 weken bewaren.
[/wlm_private]