Het is algemeen bekend dat mannen makkelijker spiermassa op kunnen bouwen dan vrouwen.
Maar waarom eigenlijk?

Dit heeft te maken met het hormoon testosteron, dat bij mannen in veel grotere mate aanwezig is in het bloed, dan bij vrouwen. Testosteron is één van de belangrijkste hormonen als het gaat om spieropbouw. Verder heeft het hormoon een positief effect op het libido, de suikerspiegel en het cholesterolgehalte.

Goed nieuws is dat je met krachttraining de productie van dit hormoon kunt stimuleren. Niet voor niets is nu de “hype” dat ook vrouwen steeds vaker krachttraining doen in de sportschool. Ik denk dat dit een positieve ontwikkeling is, zeker als je bedenkt dat het gros van de mensen in de sportschool traint om er uiteindelijk beter uit te zien op het strand.

Krachtoefeningen voor de grootste spiergroepen van je lichaam stimuleert de productie van testosteron het meest. Dit zorgt voor spieropbouw en vetafbraak. Het mooiste is als je ook nog een versnelling in je oefening kunt brengen (power). Bijvoorbeeld bij een squat: langzaam naar beneden zakken, even onderin vasthouden en zo snel mogelijk weer omhoog. Die versnelling zorgt dat voor een nog grotere testosteron prikkel.

Behalve het doen van krachttraining is er nog een aantal andere manieren om de aanmaak van testosteron te produceren:

– voldoende slaap
– niet teveel alcohol drinken
– zorg voor voldoendes vitaminen en eiwitten

Doe hier dus je voordeel mee 🙂

 

Succes!

Joyce

Plaats een reactie