Termen als ‘geen suiker toegevoegd’, ‘0% vet’ en ‘light’ doen het goed in de supermarkt. Met de keuze voor deze producten denken we vaak een gezonde keuze te maken maar is dit ook werkelijk zo? Zijn deze light producten ook gezonder dan de ‘normale’ variant?

Minder vet maar niet altijd minder calorieën

Producten mogen de term light product gebruiken als het product ten minste 30% minder aan calorieën, vet of suiker bevat dan het normale product. Mooi meegenomen dus wanneer je kiest voor een light variant. Toch is het belangrijk om je niet blind te staren op de term light. Want hoewel het vetpercentage misschien wel 30% lager is bij kan het best zo zijn dat het totaal aantal calorieën niet lager is. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de light chips. Deze bevatten inderdaad een derde minder vet maar als je naar de calorieën kijkt zie je dat ook de light chips slechts een slordige 10% minder calorieën dan de normale variant. Nog steeds een aardige calorieënbom dus!

Geen suiker toegevoegd

Geen suiker toegevoegd wil niet zeggen dat een product geen suiker bevat. Een mooi voorbeeld is vruchtensap. Op de verpakking van een willekeurig pak sap staat met grote letters dat er geen suiker is toegevoegd maar toch is het sap zoet van smaak. Als je het etiket bekijkt blijkt dat er misschien wel geen suiker is toegevoegd aan het product maar dat het sap wel degelijk rijk is aan (vruchten-) suikers. Geen wonder want het is immers vruchtensap en vruchten bevatten fructose (fruitsuikers). Geen wonder dat vruchtensap relatief veel calorieën bevat. In dit daglicht is een kopje thee wellicht een verstandigere keuze dan een light sapje…

Zoetstoffen als alternatief?

Wanneer een product het etiket light draagt omdat het minder suiker of calorieën bevat dan de normale variant, is er in veel gevallen gebruik gemaakt van kunstmatige zoetstoffen. Aspartaam, sacharine en cyclamaat zijn bekende voorbeelden van kunstmatige zoetstoffen. Deze kunstmatige zoetstoffen zijn goed voor een grote zoetkracht maar leveren geen energie en dus geen calorieën. Wat is dan het probleem zou je zeggen….

De kunstmatige zoetstoffen houden het lichaam voor de gek. Denk bijvoorbeeld aan light frisdranken. Als je deze zoete drank drinkt dan wordt het signaal afgegeven om insuline te produceren om zo de bloedsuikerspiegel in het lichaam te regelen. Maar bij het drinken van light frisdrank komt er helemaal geen suiker het lichaam binnen – het is immers een soort nepsuiker dat de zoete smaak geeft aan de frisdrank – en dus gaat het lichaam suiker onttrekken uit het bloed. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel en de behoefte naar koolhydraten (suiker) neemt hierdoor juist toe. Je verstandige keuze om minder calorieën te nuttigen met de keuze voor een light product heeft dus als gevolg dat je een ‘hongerkick’ krijgt waardoor je in veel gevallen meer gaat eten en dus juist meer calorieën binnen krijgt. Een vervelend effect…

Daarnaast worden kunstmatige zoetstoffen door sommige wetenschappers in verband gebracht met kanker. Het bewijs hiervan is (nog) niet waterdicht maar samen met de stress die zoetstoffen in het lichaam veroorzaken zou het geen gek idee zijn om zuinig om te gaan met zoetstoffen.

 

Kiezen voor producten die claimen light te zijn of ‘0% vet’ te bevatten kan interessant zijn, maar blijf het etiket van het product checken om te beoordelen of het light product ook echt een betere keuze is!

 

Weet je zelf niet waar je moet beginnen? Kies je eigen persoonlijke coach en ga samen aan de slag om je doelen te behalen!

Plaats een reactie