Dat stress niet goed voor je is, dat weet iedereen. Maar hoe het ook je doel m.b.t. een betere lichaamssamenstelling in de weg kan staan dat leg ik hieronder uit.
Als je je lichaam stresst, en dat kan omdat er veel van je gevraagd wordt in het dagelijks leven, omdat je slecht slaapt, maar ook bijvoorbeeld door onverwerkte psychische of lichamelijke problemen, stijgt de hoeveelheid van het hormoon cortisol in je lichaam. Verhoogde cortisollevels breken de vetvrije massa, waaronder de spiermassa af. Een afname van de spiermassa betekent een verlaging van je stofwisseling. Een verlaging van je stofwisseling zorgt direct voor een toename in lichaamsgewicht en een verslechtering van je lichaamssamenstelling; oftewel meer vetopslag. Helaas ook nog eens met name rondom je organen. Dit is extra gevaarlijk voor je gezondheid!
Stress heeft bovendien een negatief effect op de productie van nog 2 andere hormonen: testosteron en het groeihormoon. Deze hormonen zorgen normaliter voor de opbouw van spiermassa en het afbreken van vetmassa, maar door stress kan dit dus ook in veel mindere mate.
Ooit wel eens gemerkt dat je ook echt ‘honger’ krijgt van stress?! Dat klopt ook echt. Stress verhoogt je eetlust en daardoor maak je relatief gezien veel slechte voedingskeuzes tijdens periodes van stress. Maar hoe kun je hier nou iets aan doen? Stress heeft helaas geen aan en uitknopje. Wat wel mogelijk is, is ervoor zorgen dat jouw lichaam flexibel omgaat met stress en je jezelf niet op de been houdt met een overmaat aan adrenaline en cortisol. Deze flexibiliteit in omgaan met stress kun je vergroten door het toepassen van body-mind technieken (zoals mindfulness, yoga, tai chi en/of meditatie). Maar ook regelmatig bewegen in de buitenlucht, zoals wandelen of fietsen zorgt voor rust en ontspanning in je lichaam.
Uiteindelijk kun je echter nóg beter kijken naar de oorzaak van de stress en kijken of je deze oorzaak kunt aanpakken. Voorkomen is ook in dit geval beter dan “genezen”.
Succes!
Joyce