Problemen rondom een traag werkende schildklier bevinden zich niet zelden in een schemergebied. Vooral veel vrouwen hebben hier last van. Een hormonale disbalans dat zich onder andere kenmerkt door klachten als: vocht vasthouden, aankomen in gewicht, moeite met afvallen, koude handen en voeten, droge huid, neerslachtigheid, spierzwakte- of pijn, obstipatie, vermoeidheid of een zichtbaar opgezette schildklier.  Ik heb het expliciet over het vrouwelijk deel van de bevolking omdat het een echte vrouwenkwaal blijkt. Zo kunnen een zwangerschap, overdadig (crash)diëten, de overgang en/of oestrogeendominantie een vertragende werking op de schildklier hebben.

 

Echter, bloedtests ontkennen in de regel dat de schildklier niet optimaal werkt. Dit kan komen door omzettingsproblemen van het inactieve naar het actieve schildklierhormoon, door een bepaalde vorm van resistentie (het hormoon wordt wel aangemaakt maar bereikt de cellen niet) of de klachten zijn simpelweg nog niet ‘erg’ genoeg om zich via het bloed te manifesteren. En dan is er ook nog sprake van verschillende grenswaardes die per laboratorium worden gehanteerd. Het kan soms tien jaar duren voordat het uiteindelijk in het bloedbeeld zichtbaar wordt. Ondertussen lopen er helaas legio dames met vervelende klachten van een traag werkende schildklier rond die het levensplezier behoorlijk kunnen verpesten. Officieel mankeer je niets en toch ervaar je klachten en voel je je verre van optimaal gezond, als dát geen frustrerend schemergebied is.

 

Gelukkig is er met voeding heel veel te doen. Zo weet je waarschijnlijk al dat schildklierhormonen zijn opgebouwd uit jodium en dat het belangrijk is hier voldoende van te nemen. Dit kan door regelmatig zeegroentes zoals zeewier, zeekraal, vette vis als zalm, witvis, kelp noodles of nori te eten. Paranoten zijn ook een goede bron van jodium, drie tot vier paranoten per dag is ideaal. Je kunt ook een paar maal per week 1 theelepel kelppoeder door je smoothie doen, dan ben je ook ‘gedekt’. Als je ervan houdt, kun je ’s ochtends een beetje kokosolie door een glas lauwwarm water mengen, ook dit stimuleert de schildklier.

 

Niet alleen voeding maar ook beweging kan je helpen! Doe jij aan yoga? Voeg dan onderstaande oefening aan je dagelijkse yogaritueel toe. Dit is  de “Uttana Padasana” = uitgestrekte vishoudingJe zult snel de weldaad ervan ervaren. In deze houding wordt er een golf bloed naar het keelgebied gestuurd dat de schildklier (en je 5e chakra, je keel!) goed doet. Je voelt letterlijk dat je vrijer ademt en de energie door je heen stromen.

 

thyriod

Hoe?

  • Zorg voor een warming-up, doe bijvoorbeeld eerst een aantal malen de zonnegroet voordat je deze oefening uitvoert. Het kan ook nadat je de schouderstand hebt gedaan.
  • Het beste tijdstip om deze oefening te doen, is ’s ochtends na het wakker worden zodat het je slaapritme niet verstoort.
  • Adem in (bij voorkeur via de Ujjayi ademhaling*) en strek je benen in een hoek van 45 graden van de vloer met gestrekte tenen en voeten tegen elkaar.
  • Breng je armen parallel aan je benen omhoog met handpalmen tegen elkaar en vingertoppen gestrekt. Je kunt ook je armen onder je billen leggen als het te zwaar is of juist alleen je armen optillen. Het gaat erom dat je hoofd de achterwaartse beweging maakt waardoor je halsgebied vrij komt te liggen en het bloed goed door kan stromen.
  • Til je borstkas op, voorkom te veel druk op je nek.
  • Blijf vijf lange ademhalingen in deze houding.
  • Til eerst je hoofd op als je uit de houding komt en laat dan rustig je benen, armen en romp zakken.
  • Sluit af met de lijkhouding.


* Dit is een speciale yoga ademhalingstechniek met een kolkend geluid achter in de keel wat ervoor zorgt dat je eerder een meditatieve staat bereikt en in een lichte trance raakt.

 

Buiten voeding en yoga raad ik tevens aan om elke dag minimaal 30 minuten buiten te zijn, ongeacht het weertype en het liefst zonder zonnebrand zodat vitamine D goed wordt opgenomen. Het doet je schildklier goed.

 

Dit zijn slechts een aantal tips om zelf je schildklier te stimuleren. Uiteraard kun je dit het beste onder begeleiding doen. Als je hulp hierbij kunt gebruiken, kies dan een persoonlijke coach!

 

 

 

 

Jenny

Biografie Edith
Volgende blogbericht

Plaats een reactie