Vaak zie je op een potje met supplementen de volgende tekst staan: ‘Voedingssupplementen zijn geen vervanging van een gezonde en gevarieerde voeding’. Als je vervolgens ziet hoeveel supplementen er in Nederland verkocht worden, dan vraag je je af of er wel iemand is die gezond en gevarieerd eet.

 

Het belang van gezonde voeding

Het is zeker niet zo dat deze waarschuwingsteksten zinloos zijn. Gezonde en gevarieerde voeding is absoluut het allerbelangrijkste. Er zijn twee hele grote voordelen verbonden aan gezonde voeding.

Door gezonde voeding te eten krijg je niet alleen de vitaminen en mineralen binnen die je lichaam zo hard nodig heeft, maar ook allerlei stoffen met grote gezondheidsvoordelen. Denk hierbij aan stoffen als voedingsvezels en antioxidanten. Deze stoffen krijg je er niet bij als je een voedingssupplement neemt.

Een tweede voordeel is dat je jezelf geen vrijbrief kunt geven om ongezond te eten. Als je al je voedingsstoffen uit supplementen zou halen, zou je een paar kroketten naar binnen kunnen schuiven en kunnen denken: ‘ach, ik neem vanavond wel een extra vitaminepilletje’.

 

Zijn supplementen dan zinloos?

Als gezonde voeding zoveel beter voor je is dan supplementen, betekent dit dan dat supplementen helemaal zinloos zijn? Nee, heel veel mensen hebben baat bij een of meerdere supplementen, en wel om de volgende redenen:
 

Tekorten

Laten we beginnen met het feit dat lang niet iedereen echt gezond eet. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek eet het overgrote deel van de bevolking onvoldoende groente, fruit en vis (1). Veel van deze mensen eten dusdanig weinig groente, fruit en vis dat de kans groot is dat zij een tekort ontwikkelen aan bepaalde vitaminen en mineralen.
 

Onverwachte tekorten

Naast het feit dat veel mensen niet genoeg groente, fruit en vis eten, zijn er ook vitaminen en mineralen waar je om redenen snel een tekort van hebt. Een voorbeeld hiervan is magnesium. Dit mineraal speelt een belangrijke rol in meer dan 300 processen in het menselijk lichaam (2). Je kunt hier snel een tekort aan ontwikkelen, ook als je gezond eet. Dit heeft er onder andere mee te maken dat de consumptie van calcium en zout ook invloed heeft op je magnesiumwaarden (3). Omdat het dus prima mogelijk is dat je als gezond etende persoon een tekort ontwikkelt aan magnesium, kan het dus zinvol zijn om magnesiumsupplementen te slikken.

Ook tekorten aan vitamine D ontstaan makkelijk, zeker als je een wat donkerdere huid hebt. Dertig procent van de gezonde deelnemers in dit onderzoek had een tekort aan vitamine D (4), een belangrijke bouwsteen voor de botten.
 
Supplementen nodig? Kijk eens in de webwinkel van ProAcademie voor ons uitgebreide aanbod (biologische) supplementen.

GA NAAR DE SHOP  
 

Speciale wensen van het lichaam

Niet ieder lichaam is gelijk, terwijl de aanbevelingen van het Voedingscentrum en andere instanties wel geschreven zijn alsof we allemaal gelijk zijn. Heb je bijvoorbeeld last van het prikkelbare darmsyndroom, dan is de kans dat je een tekort hebt aan vitamine D maar liefst 80% (4).

Hoe gezond je ook eet (en hoeveel je ook buiten komt, in het geval van Vitamine D), als er iets mis is in je lichaam, dan is de kans groot dat je tekorten ontwikkeld. Deze kun je wellicht voorkomen door het onderliggende probleem aan te pakken, maar in het geval van het prikkelbare darm syndroom kan het lang duren voordat je resultaat hebt. Door supplementen in te nemen voorkom je in ieder geval dat je op de korte termijn een tekort ontwikkelt.

Ook als je gezond bent kun je dingen doen die een tekort in de hand werken. Met name vrouwelijke duursporters hebben heel vaak een tekort een ijzer (5). IJzersupplementen als deze vinden dan ook gretig aftrek onder sporters.
 

Dieetwensen

Sommige mensen eten bepaalde voedingsmiddelen liever niet. Er zijn mensen die graag een straatje om lopen als er een viskraam in de buurt is. Andere mensen zijn vegetariër of veganist en kiezen er daarom voor om (bepaalde) dierlijke producten niet te eten. Dit kan natuurlijk prima, maar vis en vlees zijn natuurlijk bronnen van bepaalde voedingsstoffen.

Mensen die geen vis eten, krijgen waarschijnlijk te weinig omega 3 vetzuren (EHA en DPA) binnen, omdat er nauwelijks goede plantaardige bronnen voorhanden zijn. Zij kunnen visolie capsules gebruiken om alsnog aan deze voedingsstoffen te komen.

Mensen die vegetarisch of veganistisch eten, lopen de kans op tekorten op bijvoorbeeld vitamine B12 en calcium. Ook hiervoor zijn gelukkig goede veganistische alternatieven op de markt, zoals deze capsules met vitamine B12.
 

Is alles op te lossen met gezonde voeding?

Gezonde voeding is een goede basis, maar je kunt er niet altijd op terugvallen. Afhankelijk van je dieetwensen, wat je doet en bepaalde lichamelijke condities kun je toch tekorten ontwikkelen, ook al eet je keurig 200 gram groente en 200 gram fruit per dag. Als je al heel gezond eet, dan zijn supplementen vaak de beste en makkelijkste oplossing om te voorkomen dat je schade ondervindt aan het gebrek van bepaalde voedingsstoffen.
 

Wil jij persoonlijk advies en weten of jij supplementen nodig hebt? Doe dan de test.

DOE DE TEST

 

1: Centraal Bureau voor de Statistiek, 2016, Nederland eet onvoldoende groente, fruit en vis, geraadpleegd op 14-09-2017 via https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2015/17/nederland-eet-onvoldoende-groente-fruit-en-vis

2: National Institute of Health, 2017, Magnesium, fact sheet for health professionals, geraadpleegd op 14-09-2017 via https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/

3: A. Rosanoff et al., Suboptimal magnesium status in the United States: are the health consequences underestimated?, geraadpleegd op 14-09-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22364157

4: Y. Khayyat et al., Vitamin D Deficiency in Patients with Irritable Bowel Syndrome: Does it Exist?, geraadpleegd op 14-09-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4412886/

5: I. Alaunyte et al., Iron and the female athlete: a review of dietary treatment methods for improving iron status and exercise performance, geraadpleegd op 14-09-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4596414/

 

 

 

 

Plaats een reactie