Dit recept kun je aanpassen naar wat je lekker vindt, en wat je nog in huis hebt liggen. Een vega burger kun je namelijk maken met allerlei restjes! Als het uiteindelijk maar een soort ‘dik deeg’ wordt, dat je in hoopjes in de pan kunt scheppen met een lepel of waarvan je burgers kunt vormen met je handen.
Ingrediënten voor 4 personen
- 50 g rijst of quinoa (of 100 gram reeds gekookte / restjes rijst of quinoa)
- 100 g gekookte peulvruchten en/of maïs korrels (zoals zwarte bonen, linzen of kikkererwten)
- 60 g havermout
- 3 eieren
- 75 g feta of andere kaas (zoals mozzarella, geraspte oude kaas, gorgonzola etc.)
- 75 g spinazie, gehakt. Of een andere groene bladgroente zoals boerenkool of snijbiet.
- 2 el gehakte verse groene kruiden (eigen keus: zoals bieslook, basilicum, peterselie, koriander etc) of 1 el gedroogde kruiden (zoals tijm, oregano, paprikapoeder of een kruidenmix als Italiaanse / Mexicaanse / Gehakt kruiden)
- zout en peper
- olie of boter om in de bakken
- om mee te serveren (kies je favorieten):
- 4 volkoren (of glutenvrije wanneer gewenst) bolletjes / burger broodjes
- 4 el mayonaise, aioli of guacamole
- slabladeren of verse spinazie
- plakjes tomaat, komkommer
- dunne plakjes (rode) ui
- kiemen (bijvoorbeeld alfalfa, waterkers, rucola-, radijs- of rode biet kiemen)
- plakjes augurk, appel of granaatappelpitjes
Maken
[wlm_private “PA-lid Starter|PA-lid Medium|PA-lid Professional|ProAcademie – Kickstart”]
- Maak de burgers. Kook hiervoor de rijst of quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking als je geen restje rijst of quinoa hebt liggen. Meng vervolgens met de gekookte peulvruchten, havermout, eieren, feta, spinazie en kruiden. Breng op smaak met zout en peper en zet het deeg 30 minuten in de koelkast.
- Vorm 4 grote of 8 kleinere burgers van het deeg. Verwarm olie of boter in een koekenpan en bak de vega burgers op middel hoog vuur goudbruin aan beide kanten (ca. 2 a 3 minuten per kant).
- Serveer de vega burgers op een burger broodje, met de saus en rauwkost.
Vega Burgers over? Je kunt ze nog een paar dagen bewaren in de koelkast. Ook lekker als lunch, geserveerd met een salade of gewoon zo, als hartige snack!
[/wlm_private]