Gezondheid

Verantwoord uit eten

By 25-11-2016 Geen reacties

Yes, lekker uit eten! Gezellig met vrienden, familie of collega’s de deur uit en de afwas laat je lekker aan iemand anders over. Alleen is het vaak moeilijk om iets gezonds te kiezen als je in een restaurant zit. En je wilt ook niet die zeur zijn die niet meedoet. Want dan ben je direct ‘ongezellig’… Wat doe je eraan? Wij geven je een aantal hele goede tips!

Kies!

Een 3-gangenmenu is leuk, maar is het echt nodig? Als je eerlijk bent naar jezelf, is een 3-gangenmenu in de meeste restaurants gewoon veel te veel. Wanneer de porties écht klein zijn, dan gaat een 3-gangenmenu prima, maar meestal zijn de porties meer dan voldoende. Kies daarom 2 gerechten in plaats van 3! Gezond eten betekent meestal gezonde keuzes maken. Je kunt niet alles tegelijk doen, net als je niet alles tegelijk kunt eten zonder dat je lichaam daar op reageert.

Houd je ontzettend van toetjes en wil je die als je uit eten gaat écht niet overslaan. Prima. Sla dan alleen het voorgerecht over en neem het toetje waar je zo gek op bent. Nog beter is het toetje met een tafelgenoot te delen: zo geniet je van een lekkere zoete verleiding, maar verminder je de last voor je lichaam. Ben je niet zo’n zoetekauw? Kies een voor- en hoofdgerecht en sluit de maaltijd af met een kopje goede koffie of thee in plaats van een caloriebom.

En in een pizzeria heb je sowieso wel genoeg aan 1 gang: de pizza! Een goede tip hier is: overleg met je tafelgenoot/-genoten en vraag of zij het ook een goed idee vinden om een pizza en een salade te delen. Zo kun je lekker genieten van een pizza, maar krijg je minder calorieën binnen en vooral: meer gezonde groenten!

Wat kun je kiezen?

Vaak zit je met een salade al helemaal goed. Vraag eventueel de dressing apart, zo zorg je ervoor dat je salade niet drijft in een (ongezonde) saus. Als er olijfolie en/of balsamico azijn op tafel staat, is dat een hele goede en gezonde optie om je salade mee op smaak te brengen.

Maar je hebt niet altijd zin in salade… of er staat geen salade op de kaart. Wat doe je dan? Kies bijvoorbeeld:

 • Soep, gemaakt van groenten. Bijvoorbeeld tomaten- of erwtensoep, geen kaassoep. Vraag eventueel een grotere portie zodat je het als hoofdgerecht kunt nemen.
 • Vis, vlees of gevogelte met groenten. Sla gewoon de friet of andere vorm van aardappel over. Nu is een aardappel op z’n tijd helemaal geen ramp, alleen zijn de gefrituurde varianten in een restaurant een minder goed idee. Je eet er snel (te) veel van, en het is niet bijster gezond.
 • Deel! Grote gerechten, en meestal desserts, lenen zich er prima voor om gedeeld te worden. Als je bord vol ligt, heb je vaak ook de neiging alles op te eten. Van een groot/vol bord eet je daarom ook meer dan van een klein/minder vol bord. Dus een toetje delen, met z’n tweeën een pizza en salade bestellen en die delen. Al deze kleine stapjes zijn samen toch weer een hele winst, en je zit niet chagrijnig aan tafel omdat je iets ‘niet mag eten’ van jezelf.
 • Desserts zijn vaak een hele bom met (onnodige) energie. Lekker, maar niet altijd even gezond. Ontzeg jezelf niet alles wat je lekker vindt, maar probeer het wel te minderen. Deel daarom een dessert, of kies de gezondere optie!
  • sorbetijs is gezonder dan roomijs
  • meestal is een fruitvariant van een dessert gezonder dan een room/chocoladevariant
  • bavarois is gezonder dan crème bruleé
  • een kopje koffie of thee met 1 koekje/bonbonnetje is altijd gezonder dan een groot dessert!
 • Kies een (groente)omelet in plaats van een pannenkoek.

 

Mirte

Auteur Mirte

Ik begeleid jou graag naar een gezond en fit lijf, met behulp van een goede voeding en voldoende beweging. Maar ook aspecten als stress en slaap komen voorbij: gezond zijn én blijven hangt van een heleboel factoren af. Niet iedereen is hetzelfde, en daarom betekent een gezonde leefstijl en voeding voor de één wellicht iets anders dan voor de ander. Daarom werk ik bij ProAcademie, want deze visie is voor het hele team van ProAcademie belangrijk!

Meer berichten van Mirte

Plaats een reactie