Vermoeidheid is een soort sluipmoordenaar. Je realiseert je ineens dat iets wat je eerder fluitend deed nu heel veel moeite kost. Vooral zaken die veel van je discipline vragen, zoals gezond eten of sporten, blijven erbij. Op het werk maak je eerder fouten en je gezinsleden merken dat je sneller geïrriteerd bent. Kortom, vermoeidheid kan hierdoor een grote invloed hebben op je leven.
 
In veel gevallen wordt extra nachtrust gezien als dé oplossing, maar helaas is het niet altijd zo simpel. Gelukkig kun je in de meeste gevallen zelf heel veel doen om vermoeidheid tegen te gaan. In dit artikel lees je eerst wat de belangrijkste oorzaken zijn van vermoeidheid. Hierdoor kun je beter bepalen welke tips je kunt toepassen om vermoeidheid te verhelpen.
 

Oorzaken van vermoeidheid

Vermoeidheid kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Vaak is er ook sprake van een combinatie van factoren die op elkaar in werken. Bij de meeste mensen spelen een of meerdere van de volgende oorzaken een rol.

 • Overmatig cafeïnegebruik: Drink je vaak koffie of thee om wakker te blijven? De kans is groot dat dit er voor zorgt dat je ’s nachts minder goed slaapt, waardoor je je de volgende dag ook weer moe voelt (1).
 • Te weinig nachtrust: Onder invloed van veranderingen in onze leefgewoonten, zoals het gebruik van smartphones, is het gemiddelde aantal uren nachtrust afgenomen (2). Het behoeft geen uitleg dat dit een belangrijke reden is waarom veel mensen vermoeid zijn.
 • Hormonale disbalansen: Verschillende hormonen hebben invloed op je energieniveau. Testosteron is zowel bij mannen als bij vrouwen erg belangrijk (3), maar vrouwen kunnen ook last hebben van vermoeidheid als gevolg van schommelingen in de vrouwelijke hormonen.
 • Depressie: Een depressie is meer dan alleen een lange periode van lusteloosheid en somberheid. Er komen vaak ook fysieke klachten bij kijken, waaronder vermoeidheid.
 • Stress: Langdurige stress kan ervoor zorgen dat je heel erg vermoeid wordt (4). Dit heeft verschillende oorzaken, maar de belangrijkste oorzaak lijkt te zijn dat je hormoonbalans verandert als gevolg van grote hoeveelheden cortisol in je bloed.
 • Tekort aan voedingsstoffen: Veel mensen hebben een tekort aan bepaalde voedingsstoffen die direct van belang zijn voor je energiehuishouding, zoals bijvoorbeeld magnesium.

Bij sommige ernstige ziekten, zoals hartproblemen of diabetes treedt ook vermoeidheid op, maar dan in combinatie met andere klachten. Heb je dus meer fysieke klachten dan alleen vermoeidheid, zoals bijvoorbeeld kortademigheid of veel dorst, dan kun je beter contact zoeken met een huisarts. Heb je daarentegen alleen maar last van vermoeidheid, dan kun je wellicht eens met een van onze coaches praten om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

KIES EEN COACH

 

Vermoeid heeft dus vele verschillende oorzaken. Daarnaast kan het ene probleem tot het andere leiden. Stress kan leiden tot slapeloze nachten. Als gevolg van de slapeloze nachten drink je overdag meer koffie waardoor je nog slechter slaapt, waardoor je de volgende dag meer koffie gaat drinken, enzovoort, enzovoort.
 

Vermoeidheid verhelpen

Nu we de belangrijkste oorzaken van vermoeidheid op een rijtje hebben gezet, kunnen we tips geven om vermoeidheid te verhelpen. De meeste mensen doen er verstandig aan om meerdere tips toe te passen om van hun vermoeidheid af te komen.

 1. Een goede slaaproutine
  Een goede slaaproutine betekent dat je probeert een regelmatig dagritme aan te houden, voor zover dit mogelijk is met je baan en met eventuele kinderen. Je slaapt het beste in een donkere kamer waar geen mobiele telefoons of andere elektronische apparaten aanwezig zijn.
 1. Omgaan met stress
  Stress is vaak, direct of indirect, een belangrijke oorzaak van vermoeidheid. Je kunt de stress niet altijd bij de bron aanpakken, maar je kunt vaak wel iets doen aan de manier waarop je er mee omgaat. Mindfulness en yoga kunnen helpen, maar vaak is het al voldoende om je problemen te bespreken met iemand die je kunt vertrouwen, zoals een van onze coaches.
 1. Voldoende lichaamsbeweging
  Een van de belangrijkste functies van lichaamsbeweging is dat het helpt tegen stress. Sporten heeft ook een positieve invloed op je nachtrust en zorgt er voor dat je hormonen beter in balans raken (5).
 1. Gezonde voeding
  Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je voldoende binnen van alle voedingsstoffen. Dit zou er voor moeten zorgen dat je minder vermoeid bent. Vitaminen in groenten en fruit zorgen er verder voor dat je minder last hebt van stress. Ook het tijdstip waarop je eet is belangrijk. Mensen die ’s avonds laat snacken slapen minder goed (6).

De kracht opbrengen

Er zijn veel verschillende dingen die je kunt doen tegen vermoeidheid. Maar juist als je vermoeid bent is het moeilijk om de kracht op te brengen om ook daadwerkelijk iets te veranderen. Onze coaches helpen dan ook veel mensen die last hebben van vermoeidheidsklachten. Een coach werkt niet alleen als stok achter de deur, maar kan je ook helpen om de acties te kiezen die jou het beste kunnen helpen. Doe de test en kijk met welke coach jij aan de slag kunt gaan.

DOE DE TEST  
 

 1. Snel et al., 2011, Effects of caffeine on sleep and cognition, geraadpleegd op 15-09-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21531247
 2. E, Ford et al., 2012, Trends in Self-Reported Sleep Duration among US Adults from 1985 to 2012, geraadpleegd op 15-09-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25669182
 3. Bain, 2007, The many Faces of Testosterone, geraadpleegd op 15-09-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2686330/
 4. Kocalevent et al., 2011, Determinants of Fatigue and Stress, geraadpleegd op 15-09-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21774803
 5. Uchida et al.,, 2012, Exercise Effects on Sleep Physiology, geraadpleegd op 15-09-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3317043/
 6. Crispim et al., 2011, Relationship between food intake and sleep pattern in healthy individuals, geraadpleegd op 15-09-2017 via https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22171206
Supplementen
Volgende blogbericht

Plaats een reactie