Geen gewichtsprobleem, maar een hormonale disbalans!

Je houdt vet vast op je billen en heupen en daar baal je van. Het vet lijkt met name aan de onderkant van lichaam te gaan zitten. Je bent eerder een ‘peer’ dan een ‘appel’. Misschien beginnen je bovenarmen te ‘blubberen’ en aan je buik houdt je met name vet vast onder je navel.. De kans is groot dat je ook hormonale klachten ervaart zoals bijvoorbeeld een heftige menstruatie, pijnlijke borsten, PMS, eetbuien rondom je cyclus,  pijn in je onderrug, cellulitis en hormonale migraine. Herkenbaar? Dan is dit blog zeker interessant voor jou.

In dit blog vertel ik je waarom je vet vasthoudt op je heupen, billen, onderbuik en eventueel je bovenarmen. Wat je hormoonbalans hier mee te maken heeft. En waarom alleen vrouwen hier last van hebben.

 

Voorbeeld

Een goed voorbeeld is, denk ik, Trijntje Oosterhuis. Kun je haar figuur voor de geest halen? Flinke billen, brede heupen en een mooie taille. Eigenlijk smal aan de bovenkant en breed aan de onderkant. Duidelijk geval van een disbalans in haar vrouwelijke hormonen. Dus geen gewichtsprobleem, maar een hormoonprobleem.

Ik kan me voorstellen dat zij met lijnen en diëten alleen maar gefrustreerd zal raken. Haar bil- en heupomvang nauwelijks zal verminderen. Aan de slag met haar hormoonbalans kan haar wél helpen. Zodra deze in balans is heeft haar lichaam geen reden meer om juist op deze plekken vet op te slaan en kan het vet gaan loslaten. Want vet is voor je lichaam reserve-energie. En je lichaam gaat je reserve-energie pas gebruiken als er geen ‘gevaar’ meer is. Een hormonale disbalans = gevaar voor je lichaam. Dus wat je ook doet, je vet blijft gewoon zitten waar het zit! Frustrerend!

 

Vrouwelijke hormonen

Je vrouwelijke hormonen hebben een grote invloed op je leven. Je kunt hormonen zien als een soort boodschapperstofjes die allerlei opdrachten geven aan lichaamscellen door je hele lichaam. Je vrouwelijke hormonen bepalen veel (denk aan voortplanting, cyclus, overgang) en kunnen ook een rol spelen in je stofwisseling en je gemoed. Sommige vrouwen kun je bijvoorbeeld beter mijden vlak voor hun menstruatie….

De disbalans waar we het in dit blog over hebben is een teveel aan het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen ten opzichte van het vrouwelijke hormoon progesteron. Het is van belang dat deze hormonen in een juiste verhouding in je lichaam aanwezig zijn.

Het hormoon oestrogeen zorgt voor een vet laagje rondom je vrouwelijke lichaam. Te veel oestrogenen kunnen dan ook zorgen voor een té veel vet rondom je vrouwelijke vormen op je onderbuik, dijen en billen. Vrouwen hebben veel meer oestrogeen receptoren (1000 x zoveel) dan mannen. Dat is dan ook de reden waarom je nauwelijks mannen met dikke billen ziet!

 

start-met-proacademie

Oorzaak disbalans

De disbalans in je vrouwelijke hormonen kan verschillende oorzaken hebben.
Maar vaak is er altijd sprake van een relatief teveel aan oestrogenen.

 

Veel voorkomende oorzaken zijn:

  • Je eierstokken zijn heel gevoelig voor niet-lichaamseigen hormonen. Denk aan ‘de pil’ en hormoontherapie. En groeihormonen toegevoegd aan vlees, gevogelte of kweekvis uit je voeding. Maar ook chemicaliën uit pesticiden hebben invloed op je eierstokken, borsten en baarmoeder.
  • Te veel stress is een veel voorkomende oorzaak. Bij chronische stress maak je veel van het hormoon cortisol aan. En een van de grondstoffen voor cortisol is progesteron. Stress is altijd belangrijker dan je voortplantingsorganen en heeft dus voorrang. Door teveel stress kun je een hormonale disbalans in je vrouwelijke hormonen opbouwen (en meer hormonale disbalansen, zie blog: buikvet in relatie tot stress).
  •  Een probleem bij de afbraak van het hormoon oestrogeen in je lever. Als je het niet goed afbreekt zal er te veel van dit hormoon in je lichaam blijven circuleren, deze afbraak gebeurt met name in je lever.
  •  Vetcellen zijn in staat om oestrogenen om te zetten van testosteron. Heb je dus veel vet dan heb je een probleem! Een goed voorbeeld bij mannen met veel overgewicht is dat ze vrouwelijker kunnen worden en zelfs borsten ontwikkelen.
  • Hormonen kunnen elkaar onderling uit balans brengen. In dat geval ligt de oorzaak dus niet bij je vrouwelijke hormonen, maar elders, bijvoorbeeld bij te veel stress (cortisol).
  • Langdurig te veel oestrogenen in je lichaam kan zorgen voor een langzamer werkende schildklier. Om die reden zal je over je gehele lichaam gewicht gaan vasthouden en niet alleen op je onderlichaam.

 

Tot slot

Ik hoop dat ik het systeem begrijpelijk heb kunnen uitleggen en dat je nu beter begrijpt wat er wellicht met je aan de hand is. Als je dit goed begrijpt dan kun je er ook daadwerkelijk mee aan de slag en geeft het je hopelijk ook rust.

Nu ben je natuurlijk benieuwd wat je zelf kunt doen aan je hormonale disbalans. Daar schrijf ik in mijn volgende blog alles over. Over wat je zelf kunt doen om jouw vrouwelijke hormonen in balans te brengen en hoe je het vet op je heupen, dijen, billen, bovenbenen en armen kunt aanpakken.

Het lijkt me leuk om samen met jou de diepte in te duiken naar de oorzaak van jouw hormoon disbalans en hoe je dit het beste kunt aanpakken met de juiste voeding, kruiden en leefwijze.

 

Wil je graag persoonlijk advies van mij? Klik hier zodat we een plan van aanpak kunnen maken.

 

 

Zorg goed voor jezelf!

Lieneke

 

Tropische smoothie
Volgende blogbericht

Plaats een reactie