Deze heerlijke vispastei is simpel, maar kost eventjes de tijd. Bereid hem eventueel de dag van te voren voor, zodat je hem de volgende dag alleen nog even in de oven hoeft te zetten. Zo houd je tijd over om nog een spelletje met de kids te doen, een wijntje te drinken met je gezelschap of nog snel even dat klusje in de tuin af te maken!
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 kg aardappelen
- 100 tot 200 ml (plantaardige) melk
- 3 el roomboter
- 2 uien, gesnipperd
- 4 teentjes knoflook, geperst
- 800 g doperwten en/of spinazie (diepvries)
- 400 g vis in grote stukken gesneden, zoals zalm, kabeljauw of tong. Of een combinatie van verschillende vissoorten.
- het sap en de rasp van 1/2 verse citroen (biologisch)
- 200 ml crème fraîche, halfvol (of plantaardige kookroom)
- 1 bosje verse dille, fijngehakt
- zout en peper
Maken
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schil de aardappelen en kook ze in ca. 20 minuten gaar. Stamp tot een mooie puree met de melk en 2 el boter. Breng op smaak met zout en peper.
- Verhit 1 el roomboter in een koekenpan en bak de uien glazig. Voeg de knoflook toe en bak deze even mee. Zet het vuur uit en roer de groenten, vis, citroensap en -rasp, crème fraîche en bijna alle dille erdoor. Bewaar een beetje dille voor de garnering. Breng op smaak met zout en peper.
- Doe het mengsel in een ovenschaal en verdeel de aardappelpuree erover. Bak in ca. 30 tot 40 min. goudbruin. Bestrooi met de overgebleven verse dille en serveer.