De koude wintermaanden komen er aan en mensen beginnen te snotteren en te hoesten. Wat kun je zelf doen om een flinke verkoudheid of de griep buiten de deur te houden?

Vitamine C

We weten allemaal dat vitamine C belangrijk is om de weerstand op peil te houden. Vitamine C zorgt voor de aanmaak van witte bloedcellen. Dit zijn onze zogenaamde ‘beschermengeltjes’. Helaas kan vitamine C er niet voor zorgen dat je helemaal niet verkouden of grieperig wordt. Wel zorgt vitamine C er voor dat je verkoudheid minder heftig en minder lang zal zijn. Een extra stuk fruit in de winter is dus een goede investering in je gezondheid.

Vitamine A

Om voldoende strijdkracht te bieden tegen de bacillen die griep en verkoudheid veroorzaken kan een extra boost vitamine A geen kwaad. Deze vitamine wordt ook wel anti-infectie vitamine genoemd en is verantwoordelijk voor het hebben van voldoende witte bloedcellen.

Vitamine A vind je vooral in lever- en melkproducten maar ook een extra schep worteltje of boerenkool doet dienst. Wortel, en ook boerenkool, bevat bèta-caroteen en wordt door het lichaam omgezet in vitamine A. Lever en melkproducten bevatten meer vet dan groenten en zijn daarmee een minder goed alternatief. Hoewel er natuurlijk niets mis is met een stukje lever op zijn tijd of een glas melk.

Vitamine B6

De productie van witte bloedcellen vindt plaats in de lymfeklieren. De lymfeklieren een beetje vertroetelen deze winter kan dus geen kwaad. Vitamine B6 heeft een gunstig effect op de lymfeklieren en dus op de productie van de witte bloedcellen. Een goede bron van vitamine B6 zijn aardappelen, peulvruchten en koolsoorten (boerenkool, spruiten, etc.). Perfecte ingrediënten voor een winterse maaltijd!

Vitamine D

De korte winterdagen zorgen er voor dat we te weinig daglicht binnen krijgen. Hierdoor ontstaat een te kort aan vitamine D. Een tekort aan vitamine D zorgt er voor dat we extra vatbaar zijn voor ziekte. Via de voeding kunnen we het gebrek aan zonlicht een beetje goed maken. Net als vitamine A is vitamine D een in vet oplosbare vitamine. Wat extra vitamine D krijg je dus makkelijk binnen als je eens wat vaker vette vis op het menu zet tijdens de wintermaanden.
Als gezonde voeding niet voldoende lijkt te werken is er niets mis mee om een vitamine boost uit een potje te halen. Let goed op de samenstelling van de vitamines en kies bijvoorkeur voor natuurlijke in plaats van de, vaak goedkopere, synthetische of namaak vitamines. Geef je lichaam even de tijd om te wennen aan de extra vitamines en bouw rustig op met de inname van extra vitamines.

Met een paar kleine aanpassingen kom je gezond en fit de winter door!

 

Liefs Lisa

Plaats een reactie