De natuurlijke reactie van je lichaam op stress is minder eten. Bij emotie-eters is dit andersom. Zij eten juist meer en meestal ongezond voedsel. Dat is ongunstig omdat je juist gezond voedsel nodig hebt in tijden van stress. Stress kan een onrustig gevoel zijn, drukte op je werk of als dingen in je leven langdurig helemaal niet gaan zoals je wilt. Je lichaam heeft ook stress bij ziekte. Je snapt dat gezond eten juist extra belangrijk is.

 

Wat moet je eten bij stress?

Je kunt het best een gezond voedingspatroon hebben met eiwitten, vetten en koolhydraten in een goede verhouding. Zorg dat je geen van deze voedingsstoffen weglaat uit je voeding. Als je dat doet geeft voeding je een kalmerend effect en versterkt het je immuunsysteem. Dat is nuttig om de wereld ‘aan te kunnen’.

 

Koolhydraten

Qua koolhydraten is het belangrijk dat je langzame koolhydraten eet. Dus volkorenproducten, peulvruchten magere zuivel en fruit. Deze zorgen ervoor dat je hersenen meer serotonine aanmaken. Dat is een hormoon dat je helpt ontspannen. Vermijd ‘simpele’ en toegevoegde suikers. Suiker hoort ook tot de koolhydraten, maar het zorgt juist voor een snelle stijging en daling van je bloedsuikerspiegel.

 

Groente en fruit

Stress kan ervoor zorgen dat je lichaam minder energie heeft om ziektes tegen te gaan. Door meer groente en fruit te eten, waar veel antioxidanten in zitten, kun je je immuunsysteem stimuleren. Eet verschillende kleuren groente en fruit. Elke kleur bevat andere soorten antioxidanten. Antioxidanten helpen bij het herstel van lichaamscellen. Zorg ervoor dat je antioxidanten gewoon via groente en fruit en misschien af en toe een glas rode wijn. Je hoeft geen supplementen te nemen om antioxidanten binnen te krijgen. Te veel van sommige vormen kan schadelijk zijn. Rokers zouden volgens onderzoek bijvoorbeeld niet te veel vitamine A binnen mogen krijgen in verband met een hoger risico op longkanker.

 

Vetten

Vetrijke voedingsmiddelen zoals vet vlees, volvette kaas en gebakken en gefrituurde gerechten kunnen zorgen voor een lusteloos en moe gevoel. Kies dus mager vlees, 30+kaas, eet twee keer per week vis (waarvan een keer vette vis) en laat snacks, chips en koekjes staan.

 

Cafeïne

Voeding bij stressKoffie, cola en energiedrank ligt voor de hand als je je lusteloos en moe voelt door de stress. Een kopje koffie bij het opstaan is geen probleem, maar probeer er de rest van de dag niet teveel meer van te drinken. Mensen die gevoelig zijn voor cafeïne worden hier onrustig van. Dit is per persoon verschillend. Sommige mensen voelen zich lekker bij vijf kopjes per dag. Dit is prima. Probeer het wel te minderen als je je onrustig voelt of als je slaapproblemen hebt. Vermijd stimulerende producten dus. Het werkt vooral averechts.

 

 

Zorg verder goed voor jezelf. Slaap en eet regelmatig en volg de richtlijnen uit dit artikel. Dan schep je de beste omgeving voor jezelf tijdens stressvolle tijden. Zoek voldoende ontspanning, ook tijdens de maaltijd. Dan maak je het jezelf wat makkelijker en voel je je beter.

 

Hulp nodig? Ga samen met een persoonlijke coach aan de slag en los je problemen op.

Plaats een reactie