AfvallenGezondheid

Wat is de body mass index (BMI)?

By 14-11-2013 Geen reacties

In de Voeding en Lifestyle module wordt al kort uitgelegd wat de body mass index (BMI) is bij ‘bereken je behoefte’. Ik heb alleen gemerkt dat er meer vragen over zijn dan dat er in dit stukje wordt vermeld. Vooral over wat je met de BMI kan en wat het precies zegt over je gezondheid. Daarom een aantal vragen en antwoorden!

Wat is de body mass index (BMI) precies?

De body mass index (BMI) is de verhouding tussen je lengte in centimeters en gewicht in kilo’s. Dit is één van de belangrijkste indicatoren om te zien of je op een gezond gewicht zit of niet. Hoe meer je weegt bij een bepaalde lengte, hoe hoger je BMI. Naast de BMI zijn echter ook andere factoren zoals je buikomtrek en algemene fitheid van belang.

Hoe bereken je de BMI?

Dit is heel eenvoudig! Deel je lengte in centimeters door je gewicht in kilo’s. Het getal wat hier uitkomt is jou persoonlijke BMI!

Wat is een gezonde body BMI?

Met een BMI tussen 19 en 24 heb je een gezond gewicht. Is je BMI lager dan 18,5? Dan heb je ondergewicht. Je weegt te weinig voor je lengte. Een BMI van 25 of hoger betekent over het algemeen dat je overgewicht hebt. Dit laatste is echter niet altijd het geval…

Wanneer je erg veel sport en daarmee een grote spiermassa ontwikkeld zou het kunnen zijn dat je BMI hoger is dan 25. Dit wil echter niet zeggen dat je een ongezond overgewicht hebt. Dit zou je kunnen plaatsen onder de noemer een gezond gewicht.

Dit geldt echter alleen wanneer dit extra gewicht bij je lengte bestaat uit spiermassa, niet uit vet massa! Het is dus absoluut geen smoes voor mensen die ‘slechts’ één of twee uur per dag sporten en een BMI boven de 25 hebben. Dit geld alleen voor echte topsporters.

Wat kan je doen tegen een te lage of te hoge BMI?

Ligt je BMI onder de 18,5? Dan is het zaak om een paar kilo’s aan te komen. Lees hier meer over bij het artikel over ondergewicht. Heb je een BMI boven de 25 en ben je geen serieuze topsporter? Dan is het zaak om zodanig veel kilo’s af te vallen dat je BMI onder de 25 komt te liggen. Aan de slag dus!

Ik help je graag met aankomen en afvallen op een gezonde manier! Meer informatie vindt je in de Voeding en Lifestyle module van Thuis Trainen. Maar ook een persoonlijk voedingsadvies is binnenkort mogelijk!

Mirte

Auteur Mirte

Ik begeleid jou graag naar een gezond en fit lijf, met behulp van een goede voeding en voldoende beweging. Maar ook aspecten als stress en slaap komen voorbij: gezond zijn én blijven hangt van een heleboel factoren af. Niet iedereen is hetzelfde, en daarom betekent een gezonde leefstijl en voeding voor de één wellicht iets anders dan voor de ander. Daarom werk ik bij ProAcademie, want deze visie is voor het hele team van ProAcademie belangrijk!

Meer berichten van Mirte

Plaats een reactie