Bij alle mensen die ik begeleid vraag ik, alvorens ik advies geef, hun voeding uit. ‘Hoe eet, maar ook drink je op dit moment?’ Drinken uitvragen is wat mij betreft hierbij net zo belangrijk als eten. Waarom?

Nou omdat we met z’n allen ongemerkt nog bizar veel suikers wegdrinken en hiermee onnodig extra vetopslag creëren. En dat gebeurt niet alleen met het drinken van cola of bier, maar ook met de sapjes die zo gezond lijken te zijn. Zo bevat appelsap, bijvoorbeeld per glas al 5 à 6 suikerklontjes. Ik hoor u al denken: ‘Maar we moeten toch genoeg drinken?’ Ja, dat klopt! Maar kies voor water.

Waarom water drinken?

 

Hieronder lees je de 10 belangrijkste redenen.

1. Water is leven. Er kan geen leven bestaan zonder water. We moeten constant blijven drinken om ons lichaam voldoende te hydrateren.

2.Ons lichaam bestaat voor ongeveer 70 75% uit water. Dit percentage dient gehandhaafd te blijven voor een goede gezondheid. Na zuurstof is water het belangrijkste element waar we ons lichaam mee voeden. Uitdroging, dehydratatie, kan in elk jaargetijde voorkomen. Het is dus noodzakelijk om ook in de koude maanden voldoende water te drinken.

3.Het is voor het lichaam bijna onmogelijk om water uit bijvoorbeeld groente en fruit te halen. Daarom is het van essentieel belang om extra water te drinken. Koffie, alcohol en frisdrank onttrekken water aan het lichaam en verhinderen bovendien een goede spijsvertering door de grote hoeveelheden suiker die hierin voorkomen.

4.Water speelt een essentiële rol bij ongeveer iedere lichaamsfunctie. Ons bloed bestaat voor 90% uit water en de hersenen bevatten zelfs 96% water. Het mag dus duidelijk zijn dat water van een goede kwaliteit essentieel is voor een goede gezondheid.

5.Water is essentieel voor een goede spijsvertering, de absorptie van voedingsstoffen en chemische reacties in het lichaam.

6.Water is essentieel voor een goede circulatie en bepaalt de gezondheid van iedere cel.

7.Water is essentieel voor het afvoeren van afvalstoffen van voornamelijk in het spijsverteringssysteem. Een te lage PH waarde is de grootste vijand van ons lichaam. Het drinken van ‘ontzuurd’, basisch water (Ph > 8) kan de gezondheid een enorme boost geven.

8.Water is essentieel bij reguleren van onze lichaamstemperatuur. Voor een optimale regulatie van de lichaamstemperatuur moeten we minimaal 2 liter water binnen krijgen.

9.Wanneer we constant nalaten om voldoende water te drinken kan dit resulteren in chronische dehydratatie. Kenmerkend voor chronische dehydratatie zijn voedingstekorten, frequente verkoudheid, griep en een verminderd herstelvermogen van trainingen.

10.Water met, bij voorkeur, een PH waarde van >7,5 verlaagt de zuurgraad van ons lichaam. Het lichaam wordt meer basisch. De spijsvertering, training en stress zijn enkele oorzaken die ons lichaam zuur kunnen maken. Ziektes gedijen goed in een zuur milieu en het is dus van belang om deze zuurbase balans te waarborgen.

Water is dus, naast zuurstof,  simpelweg het belangrijkste voedingsmiddel voor ons lichaam.

Hoeveel water drinken?

 

De minimale hoeveelheid water die een gezonde volwassene van ongeveer 80 kg. zou moeten drinken voor het behouden van een goede gezondheid is ongeveer 2,5 liter. Voor iedere extra 10 kg zou ongeveer 250 ml. extra gedronken moeten worden.

Verdeel de te drinken hoeveelheid water over de gehele dag i.p.v. de gehele hoeveelheid in een kort tijdsbestek te drinken. Veel mensen vinden het hinderlijk dat ze door de grotere hoeveelheid water die ze moeten drinken veel naar het toilet moeten. De blaas zal echter binnen een aantal dagen wennen aan deze toegenomen hoeveelheid.

Wacht bovendien niet met drinken totdat je dorst hebt; het dorst signaal treedt pas op als het lichaam al verschijnselen van dehydratie ervaart. Dan ben je dus eigenlijk te laat.

Succes!

Joyce

Plaats een reactie