De meningen zijn nogal verdeeld als het gaat om het nuttigen van tussendoortjes. De een denkt dat er zonder tussendoortjes niet te functioneren valt en een ander houdt het op twee of drie (hoofd)maaltijden per dag. Ik ben van mening dat het een overbodig en overschat fenomeen is waar de nodige mythes over gaan. Zeker als je gewicht wilt verliezen, is het aan te raden om zo min mogelijk tussendoortjes te eten. Ook als je gevoelig bent voor bloedsuikerschommelingen doe je er goed aan om de ‘koolhydratencyclus’ te doorbreken door het aantal eetmomenten per dag te beperken. Wat overigens niet inhoudt dat je mínder hoeft te eten, je bundelt het slechts.
Waarom zo min mogelijk tussendoortjes?
- Elke keer dat je iets eet –vooral als het snelle koolhydraten zijn – zet je je alvleesklier aan het werk om insuline te produceren. Hoe meer insuline je lichaam aanmaakt, hoe ongevoeliger je cellen worden en hoe meer dips je uiteindelijk ervaart gedurende de dag. Insuline-ongevoeligheid betekent dat insuline niet goed werkzaam is. Er wordt wel insuline aangemaakt maar vaak bereikt het de cellen niet en omdat insuline een groeihormoon is, krijg je meer lichaamsvet (het moet ergens heen). Lichaamsvet dat door je eigen lichaam uit suikers wordt opgebouwd. Door geen (of minder) tussendoortjes te eten – vooral die uit het suikerrijke genre Snelle Jelle’s – verbeter je je insulinegevoeligheid. Hoe vaker je eet, hoe minder gevoelig je cellen worden. Vice versa werkt dat gelukkig ook zo: hoe minder eetmomenten je hanteert, hoe beter je insulinegevoeligheid wordt.
- Je alvleesklier krijgt dus rust bij minder eetmomenten.
- Je leert beter naar je lichaam te luisteren en pas te eten bij echte trek.
- Het helpt je gewicht te verliezen.
Nu begrijp je wellicht ook waarom intermittend fasting (een maaltijd per dag overslaan en in een beperkt tijdsraam eten) zo goed is als je wilt afvallen: het houdt de aanmaak van insuline tegen. Insuline, een vetopslaghormoon, voorkomt dat er vetverbranding plaatsvindt. Er kan simpelweg geen vetverbranding plaatsvinden als er insuline aan het werk is! Voor velen is alleen al dit inzicht een doorbraak in gewichtsverlies. Dat ene koekje per dag is om die reden dan ook af te raden. Een koekje per dag stopt de vetverbranding voor ongeveer twee dagen. Inderdaad, een enorme desillusie. Je kunt dus beter één keer per week ‘goed uitpakken’ dan elke dag een beetje als je wilt afvallen.
Een tussendoortje als een banaan of ander zoet fruit heeft helaas ook een negatief effect op de aanmaak van insuline. Je kunt in de fase van afvallen beter kiezen voor het zuurdere fruit als rode/blauwe bessen, grapefruit, een granny smith appel of kokosnoot. Hou je meer van zoet fruit, dan kun je dit in een groene smoothie verwerken zodat de vezels van het bladgroen voor een vertraagde suikeropname zorgen. Zodra je je streefgewicht hebt bereikt, kun je weer zoet fruit als tussendoortje eten.
Mocht je echter willen aankomen in gewicht (of hetzelfde gewicht willen blijven behouden) dan kun je zonder problemen meerdere tussendoortjes per dag eten. Enkele gezonde tussendoortjes zijn: rauwkost met humus, rauwe noten, groene smoothie, versgemaakt juice met veel groen, een gekookt ei, een gepimpte avocado of wat zuur fruit.
Ik hoop dat duidelijk is waarom het beter is om de tussendoortjes te beperken als je aan een slankere versie van jezelf werkt. Als je hulp hierbij kunt gebruiken, helpt 1 van onze coaches je graag. Klik hier en krijg een op maat gemaakt voedingsadvies!
Jenny