Verse noten en zongerijpte gedroogde zuidvruchten staan bekend om hun heilzame werking. Verschillende stoffen in noten zorgen voor een verbeterde gezondheid en helpen ziekten te voorkomen.

Noten bevatten veel voedingstoffen. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer mensen zo’n 25 tot 30 gram noten eten op een dag de kans tot hart en vaatziekten worden verkleind.

 

Ook helpen de noten tegen klachten zoals:
– Walnoot -> zorgt voor hoofdpijn verlichtende werking
– Hazelnoot -> kalmeren van maag en zenuwgestel
– Algemeen noten -> goed voor hart en bloedvaten

Doordat er in noten veel vitamines en eiwitten zitten zijn noten de beste vleesvervangers in combinatie met volle granen.

 

Walnoten bevatten veel anti oxidanten. Door deze grote hoeveelheid zijn ze 15 maal krachtiger dan Vitamine E om het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen.

 

Hazelnoten bevatten veel vitamine E, B1 en B2. Door het hoge gehalte van vitamine en mineralen is het zeer geschikt voor mensen met een droge huid. Van hazelnoten wordt ook olie gemaakt deze is voor weefselversterkende adervernauwing en kan gebruikt worden voor couperose en spataderen.

 

Een vrije radicaal is een molecuul met een nog ongebruikte bindingsmogelijkheid. Die ongebruikte bindingsmogelijkheden kun je zien als een soort haken die zich graag ergens aan vastgrijpen. Ze beschadigen andere moleculen doordat ze er met hun haken elektronen uit los trekken en veroorzaken zo vroegtijdige veroudering en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en kanker.

Een antioxidant is in staat om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren, die door hun ongepaarde elektron sterk geneigd zijn moleculen uit de omgeving te oxideren. De meeste antioxidanten doen dit door met de vrije radicalen te reageren, waardoor ze onschadelijk worden.

 

Amandelen hebben een hoge gehalte aan magnesium daarom zijn amandelen zeer geschikt voor sporters die een hogere magnesiumbehoefte hebben. Amandelen zijn goed bij diverse spijsverteringsstoornissen. Amandelen zijn bijzonder geschikt voor leverpatiënten: amandelvet is lichter verteerbaar dan andere vetten

 

Noten moeten goed afgesloten en droog worden bewaard, omdat ze gevoelig zijn voor schimmels. Het is het beste om ze koel te bewaren bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 15 °C.

 

Gebruik noten als tussendoortje als volgt:
– Handje gemengde noten: 25 gram
– Handje cashewnoten: 10 gram
– Handje pistachenoten: 10 gram

 

Groetjes Lisa

Plaats een reactie