Nee. Laten we direct het antwoord geven, dat scheelt je een berg leeswerk. Maar wil je ook weten waarom? Lees dan verder…

Waarom heeft ei een slecht imago?

Lange tijd werd het cholesterol in een ei gezien als ongezond. Een hoog cholesterol in het bloed werd in verband gebracht met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Maar dat betekent niet dat het cholesterol in een ei direct in je bloed terecht komt! Niets is minder waar. Het cholesterol in een ei wordt net als andere soorten vet, gewoon ‘normaal’ opgenomen en zorgt dus niet voor een direct verhoogd cholesterol in het bloed. Bepaalde voedingsstoffen in het ei zorgen juist voor een gunstig effect op het cholesterol gehalte. Daarnaast is er ook steeds meer bekend over andere factoren die bijdragen aan hart- en vaatziekten. Waarbij suiker toch een grotere factor blijkt te zijn dan (verzadigd) vet en/of cholesterol. We zijn dus allemaal bang gemaakt voor eieren, terwijl het waarschijnlijker is dat eieren een gunstig effect hebben in plaats van een ongunstig effect!

 

Bomvol voedingsstoffen

Een ei zit bomvol gezonde voedingsstoffen.

  • Een ei is een hele goede eiwitbron, vrijwel de meest volwaardige eiwitbron die er is. Een ei bevat alle aminozuren die je elke dag nodig hebt om gezond te blijven.
  • Eiwit zorgt voor een vol gevoel, waardoor je langer verzadigd bent na een maaltijd.
  • Een ei zit vol met vitamine A, B12 en D
  • Een ei zit vol met ijzer, selenium en zink.
  • Biologische eieren, of in ieder geval eieren van kippen die los lopen, bevatten ook Omega-3 vetzuren: zeer gezond!
  • Eigeel bevat luteïne, een antioxidant.
  • Een ei bevat choline. Uit choline kun je lecithine maken. Lecithine is goed voor je hersenen en zorgt ervoor dat cholesterol minder aan de vaatwanden blijft plakken. Het maakt je bloed als het ware ‘soepeler’! Ook verbetert lecithine de darmwerking, wat wellicht handig kan zijn voor mensen met trage darmen.

 

Hoeveel eieren per week?

Met alles in het leven, TE veel is niet goed. De hele dag eieren eten, of elke dag 5 eieren eten, dat lijkt mij niet gezond. Maar dat is hetzelfde met water, de zon en fruit. Je hebt ze allemaal nodig om te overleven. Maar 10 Liter water in 1 keer drinken is dodelijk, te veel zon kan zorgen voor huidkanker en een hele tros bananen laten je bloedsuikerspiegel ook ongezond hoog stijgen. Met mate is veel gezond, een overdaad maakt vaak ongezond.

Dat gezegd hebbende, 1 ei per dag is prima! 1 ei per dag wordt zelfs in verband gebracht met een verminderde kans op het krijgen van een beroerte. Eet dus gerust elke dag een ei. Sla een keer een dag over of eet er eens 2 of 3. Doe wat bij je past.

 

Het meest gezonde ei

Het best kun je een ei pocheren of koken, dit zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen zoveel mogelijk in tact blijven en vooral: zo is hij zo puur mogelijk. Maar ook bakken of andere manieren van bereiden zijn prima! Kies liever niet elke dag voor een gebakken ei in veel boter, lekker maar niet gezonder. Maak ook vooral je eigen eiersalade, je weet precies wat er ingaat en dat is vaak een stuk gezonder dan de variant uit de supermarkt.

 

Kies een loslopende kip

Scharreleieren zijn niet altijd even ‘scharrel’ als je denkt. Er zijn regels opgesteld door de regering die eieren classificeren. Een scharrelei komt van een kip die, samen met heel veel andere kippen, in een grote stal zitten. Dat is uiteraard beter dan een kip die in een legbatterij zit, alleen is het nog steeds een erg klein stukje om op te kunnen ‘scharrelen’ en is het vaak binnen. De kippen komen niet buiten.

Eieren van kippen die buiten rondscharrelen zijn een stuk gezonder. Bedenk je maar eens dat je zelf niet naar buiten kunt, daar wordt je vanzelf depressief en ongezond van! Vrije uitloop-kippen zijn vrijwel hetzelfde als gewone scharrel-kippen, alleen kunnen ze ook af en toe naar buiten. Rondeeleieren komen van kippen die nog meer ruimte hebben, beter voer krijgen en vooral meer ‘kip kunnen zijn’. Graseieren komen van kippen die elke dag naar buiten kunnen, goed voedsel krijgen en daarom een nog betere keus zijn.

‘Biologische’ kippen hebben het fijnste leven en produceren daarom ook de beste en meest gezonde eieren voor ons. Ze hebben veel ruimte, kunnen altijd naar buiten, krijgen goed voer en geen rommel als chemische bestrijdingsmiddelen en andere onnodige stoffen binnen. Ze mogen hun snaveltjes behouden omdat ze elkaar niet dood willen pikken (in voorgaande voorbeelden worden ze vaak geknipt of deels afgeschaafd omdat ze die behoefte wel hebben). Ja, ze zijn duurder. Maar ook een stuk beter!

 

Hoe kan je dat zien?

 

Meestal staat op de verpakking of het gaat om een scharrel, vrije-uitloop, rondeel of gras ei. Als extra controle kun je ook op het ei zelf kijken. Op elk ei staat namelijk een code, welke begint met een 0, 1 of 2.

0= biologische ei
1= vrije-uitloopei of grasei
2= scharrelei of rondeel
3= koloniehuisvesting. Dit nummer zal je niet aantreffen op eieren in de supermarkt, maar mogelijk wel ergens anders of in het buitenland. Dit was eerst het nummer voor kooi-ei, maar dat is vanaf 2012 verboden (bron: voedingscentrum) 

En het ‘perfecte ei’ komt uit Nederland: maak je voet/voedselafdruk kleiner en kies zoveel mogelijk lokaal. Na een lange reis ben je moe en uitgeput, is dat ook niet zo met een ei? Nu ja, wellicht is dat niet direct hetzelfde maar zoveel mogelijk producten kiezen uit de buurt is natuurlijk wel een stuk beter voor de wereld!

 

Mirte

Auteur Mirte

Ik begeleid jou graag naar een gezond en fit lijf, met behulp van een goede voeding en voldoende beweging. Maar ook aspecten als stress en slaap komen voorbij: gezond zijn én blijven hangt van een heleboel factoren af. Niet iedereen is hetzelfde, en daarom betekent een gezonde leefstijl en voeding voor de één wellicht iets anders dan voor de ander. Daarom werk ik bij ProAcademie, want deze visie is voor het hele team van ProAcademie belangrijk!

Meer berichten van Mirte

Plaats een reactie