Suiker, het zit tegenwoordig bijna overal in. Een beetje suiker is niet zo erg, maar je wilt het liever niet te veel binnenkrijgen; suiker heeft namelijk een verslavende werking op het lichaam. En wellicht heb je weleens gehoord van verborgen vet, maar verborgen suiker is er ook! Wist je dat veel soorten sladressing bijvoorbeeld veel suiker bevatten? De feiten en fabels over suiker; zoet zoeter zoetst!
Inhoudsopgave
Wat is suiker?
Suiker is de verzamelnaam voor een groep koolhydraten. Suiker kan dus een aantal stoffen aanduiden. Glucose (ook wel dextrose of druivensuiker) is de algemeen bekende vorm van suiker. Maar ook fructose (vruchtensuiker), saccharose (riet- of bietsuiker), galactose, lactose (melksuiker), maltose en maltodextrine zijn vormen van suiker.
Het lichaam kan suiker goed en snel omzetten naar het lichaamseigen glucose wat het nodig heeft om de cellen van energie te voorzien. Wanneer je dus snel energie nodig hebt is suiker handig. Alleen naast energie zit er in (pure) suiker meestal niet zo veel ander ‘gezonds’… vitamines en mineralen haal je er in ieder geval niet uit. Daarom kan je beter andere koolhydraten eten, welke misschien iets langer nodig hebben om naar glucose te worden omgezet, maar ook andere nuttige voedingsstoffen bevatten. En het is zelfs beter om een beetje je best te moeten doen om energie uit voedsel te halen!
Waarom eten we suiker?
Pure suiker is niet zo gezond. Waarom eten we er dan zoveel van? Omdat het lekker is! Suiker geeft een prettig mondgevoel, zorgt ervoor dat producten lekker zoet gaan smaken en geeft snelle energie. Ook zorgt suiker voor een versterking van bepaalde smaken, zoals bijvoorbeeld in appelmoes. Door het toevoegen van een beetje suiker wordt de smaak van de appels omhoog gehaald.
Heb je wel eens geprobeerd een taart te bakken zonder suiker? Je zal merken dat het deeg een andere structuur krijgt, naast dat het niet zo zoet zal smaken. Suiker zorgt soms ook voor een bepaalde samenhang en bijvoorbeeld luchtigheid in sommige producten.
De suikerindustrie en gezondheid
De suikerindustrie laat ons graag geloven dat suiker niet zo slecht is als soms wordt beweerd. En helaas heeft de suikerindustrie veel macht als het gaat om welke informatie er naar buiten wordt gebracht over de negatieve effecten van suiker, het liefst natuurlijk zo min mogelijk.
Nu is een beetje suiker niet zo slecht voor het lichaam, maar suiker is wel verslavend! Wanneer je gewend bent om veel suiker te eten en je stopt plotseling helemaal met het eten van suiker zal je ontwenningsverschijnselen krijgen. Je gaat trillen, krijgt hoofdpijn en hebt het gevoel dat je te weinig energie binnenkrijgt. Hoe meer suiker je eet, hoe meer suiker je nodig hebt. Opeens stoppen met het eten van suiker is niet zo verstandig. Zorg er voor dat je niet te veel suiker eet en probeer het langzaam af te bouwen als je denkt dat je te veel suiker binnenkrijgt. Je zal merken dat je na een tijdje ook minder behoefte hebt aan hele zoete producten. Het hoeft niet altijd zoet zoeter zoetst!
Nog een reden om niet te veel suiker te eten: suiker bevat geen enkele nuttige voedingswaarden als je naar vitamines en mineralen kijkt, het levert alleen energie. Koolhydraten uit bijvoorbeeld volkoren brood daarentegen, geven ook energie maar bevatten daarnaast nog veel vitamines en mineralen. Niet te veel ‘pure’ suiker eten dus.
Zoet Zoeter Zoetst, waar zit suiker in?
Vroeger zat er lang niet zo veel suiker in producten als tegenwoordig. We zijn gewend geraakt aan de zoete smaak van veel producten en daarom gebruiken veel producenten steeds meer suiker om hun product lekkerder te laten smaken. Ook in producten waar je het niet in zou verwachten zoals ketjap, sladressing, vleeswaren, witte (hotdog) bolletjes en wit brood. Maar ook in chips, zoutjes, borrelnoten, crackers, yoghurt met vruchtensmaak, ketchup, soep en kant- en klaar maaltijden vind je suiker terug. Klinkt vreemd, suiker in al die hartig smakende producten maar toch echt waar!
Daarnaast bevatten veel producten suiker waar je waarschijnlijk al weet van hebt. Voorbeelden zijn snoep, koek, gebak, taart, ijs, toetjes en ontbijtgranen.
Dan maar suikervrij?
Om nu helemaal geen suiker meer te gaan eten is weer het tegenovergestelde. Zonder suiker wordt het bakken van koek en gebak erg moeilijk en genieten van een stukje zelfgebakken appeltaart is soms erg fijn! Het is echter wel verstandig te kijken naar het etiket van producten. Kies producten met zo min mogelijk toegevoegde suikers.
Ook light producten of suikervrije producten zijn niet altijd de beste keus. Vaak zijn suikers in deze producten vervangen door (kunstmatige) zoetstoffen, welke een laxerend effect of andere darmklachten kunnen veroorzaken.
Eet natuurlijk!
De beste tip is om zo natuurlijk mogelijk te eten, de meeste voorverpakte producten bevatten namelijk toegevoegde suikers. Kook het liefst zo min mogelijk met pakjes en kant- en klaar producten. Denk hierbij ook aan voorverpakte zetmeelproducten als wraps, hotdog- en pitabroodjes.
Wanneer je zelf een saus maakt op basis van natuurlijke ingrediënten weet je precies wat je erin stopt. Geen kaassausje uit een pakje maar een makkelijke kaassaus van wat vloeibaar bak- en braadvet, bloem, melk en oude kaas. Geen voorverpakt hotdogbroodje maar een gewone boterham of een volkoren pistoletje. En liever een appel dan een bakje appelmoes. Kies daarnaast liever natuurlijke producten met iets minder suiker dan geheel suikervrije producten met kunstmatige zoetstoffen.
Wil je graag persoonlijk advies over je voeding? Kies je persoonlijke coach en bekijk samen wat er beter kan!